Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

IT-enheten har bjudits på fler julbord

Dell bjöd it-enheten på julbord tre år i rad - och kan ha stått för delar av en utlandsresa för kommunpersonal. Dessutom avslöjas att it-enheten bjudits på fler julbord av flera olika leverantörer. – Det har heller inte ingått i vårt uppdrag att närmare undersöka denna aktivitet, skriver konsulten som utrett frågan för kommunen.

Efter Bohusläningens och Västnytts granskning av Uddevalla kommuns it-enhet tillsatte kommunen en egen utredning för att, enligt kommundirektören Peter Larsson, få en "second opinion". Konsultrapporten har granskat e-mail mellan kommunen och Dell, men också genomfört intervjuer, granskat kalendrar och regelverk.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Rapporten går i linje med Bohusläningens uppgifter om hur it-enheten låtit sig bjuds på julbord av Dell tre år i rad. Så väl nuvarande som dåvarande riktlinjer inom kommunen hade kunnat sätta stopp för bjudmiddagarna enligt rapporten, som konstaterar att:

"Således har viss vägledning funnits att tillgå under den aktuella perioden, men kännedomen har enligt vad vi erfar från intervjuer varit låg", skriver man i rapporten.

Konsultrapporten skriver också att it-enheten bjudits på fler julbord av leverantörer. Redan 2010 ska it-chefen ha varit bokad för ett julbord, men rapporten konstaterar att det inte ingår i uppdraget att granska saken närmare.

"Vi kan dock konstatera att it-chefen själv inte deltagit då hon varit bortrest under den aktuella perioden", skriver man.

Man ska också ha hittat ytterligare en inbjudan till ett julbord, men då från en annan leverantör. Det ska ha skett under 2013, samma år då kommunen upphandlade nya datorer.

"Enligt uppgift från kommunen var en representant från IT-avdelningen anmäld till aktiviteten, men deltog ej på grund av sjukdom", konstateras i rapporten.

Men it-avdelningen ska ha deltagit på en middag 2010 med ytterligare en leverantör. Middagen ska ha ägt rumt 2010 i samband med ett projekt it-enheten haft tillsammans med leverantören.

Rapporten skriver också att två representanter från it-avdelningen deltagit i en helt annan jullunch, då med en helt annan leverantör. Vem som ska ha betalat den lunchen framgår inte i rapporten.

En av slutsatserna i rapporten är att medarbetarna på it-avdelningen har haft kännedom om kommunen då gällande policyer, men "inte ansett att leverantörsaktiviteterna stått i strid med dessa".

2007 reste två medarbetare till Dells fabrik för att få inblick i produktionen. Enligt rapporten kan det ha varit så att Dell betalat för delar av resan.

"På grund av otillräckliga fakturaspecifikationer har vi inte kunnat avgöra om så är fallet", konstateras i rapporten.

Kommundirektören Peter Larsson är på semester och har inte varit tillgänglig för en kommentar. Men i ett pressmeddelande säger han att han har fullt förtroende för it-enheten.

– Vi har nu tagit del av rapporten och som jag ser det bekräftar den vår uppfattning, säger Peter Larsson, kommundirektör. Min bedömning är att det som skedde de tidigare åren var ogenomtänkt, men att vi sedan dess vidtagit åtgärder för att öka kunskapen om vad som är att anse som jäv och mutor. Det här ändrar inte min uppfattning i nuläget och jag har fortsatt förtroende för IT-chef Britt-Inger Berntsson och medarbetarna på avdelningen.

Se hela konsultrapporten här!