Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

BÖ Varg 10.jpg
Jimmy Carlsson

Jakten på vargen går vidare

Vargjakten är i full gång igen. Kroppefjällstiken är inte skadskjuten . – Allt tyder på att skottet aldrig träffade, säger Jimmy Carlsson.

Han är vargspårare och dessutom en av länsstyrelsens besiktningsmän. Tillsammans med kollega Göte Johansson var han större delen av gårdagen ute och undersökte den aktuella plats, där vargtiken blev beskjuten.

– Vi har inte hittat några som helst tecken på att vargen skulle ha skadats av något skott, fortsätter Jimmy Carlsson. En bedrövelse för den aktuella jägaren, men så är det i alla fall. Det gjordes också eftersök i trakten, utan resultat.

Man vet att två skott avlossades mot tiken. Från långa avstånd. Det blod som setts på platsen har visat sig vara löpblod från vargtiken.

Vilket innebär att endast en av de tilldelade två vargarna i Västra Götaland har skjutits.

Besiktningsmännen lämnade på eftermiddagen in sin rapport och med denna som underlag fattade så länsstyrelsen beslut om att jakten skulle återupptas. Jakten avblåstes då rapporterna kom att ytterligare en varg påskjutits.

Det handlar alltså främst om alfaparet på Kroppefjäll. Tidigare på söndagen fälldes en stor hane i norra änden av Kroppefjäll och det mesta tyder på att tiken, som blev påskjuten nära Granan, nästan mitt i Kroppefjällsområdet, är andra delen av alfaparet.

– Strax innan den första vargen fälldes var paret tillsammans, berättar Jimmy Carlsson. Men som vargar brukar göra när de känner sig hotade eller förföljda, så delade de på sig. När hannen fälldes var han ensam.

Jägaren som sköt mot tiken missade alltså och hon är fortfarande i livet. Dock kommer hon att fortsätta vara jagat villebråd.

– Att ett alfapar skjuts är kanske inte helt fel, menar Jimmy Carlsson. En mening med jakten är ju att nya vargar ska få chansen att etablera sig och för detta så måste det öppnas upp, de nya måste få chansen. I det här fallet skulle alltså Kroppefjäll bli "ledigt" för ett nytt revirbildande par.

När det gäller jakten i Dals Ed-reviret känner sig Jimmy Carlsson väldigt besviken. Inga vargar i detta, ett av landets äldsta, revir kunde skjutas under de första dagarna. Orsaken var enkel.

– Vargaktivisterna, konstaterar Jimmy Carlsson.

Det finns 8-10 vargar i reviret och man visste att samtliga befann sig på den norska sidan av gränsen.

– Bara för några dagar sedan fällde gruppen en älg inne på den norska sidan. Så när jakten inleddes placerades jägarna på rätt sida av gränsen för att invänta vargflockens återkomst.

Men så blev det nu inte.

– Aktivisterna var på plats och ropade högljutt, de slog med käppar på trädstammarna, de avverkade flera stora träd, de var ute och borrade på isarna och de gick demonstrativ i skogen i närheten av jägarna.

Inte en enda varg vågade sig över gränsen i detta oljud.

De senaste inventeringarna har givit besked om flera nyetablerade vargrevir i Västra Götaland.

– Men trots detta är det sammanlagda antalet vargar i länet mindre än det var för några år sedan, konstaterar Jimmy Carlsson.

Brudfjället är ett av de nya reviren, beläget norr om Kroppefjäll. Där finns idag ett alfapar.

Norr om Nössemark finns ännu ett nytt revir med ett par.

– Fast detta handlar mest om mark inne på den norska sidan, säger Jímmy Carlsson.

Ett tredje nytt revir kommer förmodligen att benämnas Hallefjällsreviret. Belägen mellan Bullaren och E6:an. Där finns i dag en revirmarkerande varg.

Och sedan tidigare har vi Kroppefjäll, Kynnefjäll, Dals ED/Halden och Bredfjället längst söderut.

BÖ Varg 11.jpg
sy3ff4dc.jpg
MEST LÄST