Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Karta för renare kust

Orust kommun är en av fem pilotkommuner för projektet Strandstädkartan. Målet är renare stränder med mindre ilandflutet skräp.

Mellan 1 juli till 1 september kommer alla kommuner längs bohuskusten finnas tillgängliga på Strandstädkartan. Kartan är digital och interaktiv där allmänheten kan rapportera städbehov, behov av hämtning av redan ihopsamlat skräp eller rapportera om man har städat en strand själv.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Marint skräp har på bara några decennier blivit ett stort problem både ute till havs och längs våra kuster. Bohuskusten får ta emot flera hundra ton skräp årligen. Kustkommunerna i Bohuslän städar upp skräp från boende och turister på badstränderna, men har inte resurser att bekosta upprensningen av de mängder skräp som kommer från havet.

Initiativet till Strandstädkartan på internet kommer från Ren och Attraktiv Kust, ett samarbete mellan Bohusläns tio kustkommuner och Göteborg.

– Bohuskusten är en slingrande och bitvis svårtillgänglig kustremsa som är svår att städa. Det här är ett sätt för kommunerna att samarbeta med allmänhet och frivilliga för att på så sätt få fler stränder rena, säger Elsie Hellström, processledare för Tillväxt Norra Bohuslän.

Lena Johansson bor i Svanesund och städar en lokal badplats åt sin förening.

- Det som flyter iland är mest plast som PET-flaskor, plastpåsar, bollar och mjölkpaket. Ändå tycker jag att det är lite bättre i år. Säkert beror det på vädret och att det är färre båtfolk ute. På den här sidan ön är det ganska lugnt.