Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Goda framtidsutsikter. Fredrik Söderving, ekonomiansvarig, och Ulf Åsenfors, kanslipersonal, kan glädjas åt att Kropps har vänt det tuffa ekonomiska läget. Söderving har tidigare varit elitspelare i Kropps, som vänstersexa och spelade även med Djurgården i elitserien.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Kropps åter på grön kvist

För ett år sedan stod Kroppskultur på konkursens rand. Nu ser föreningen framtiden an med tillförsikt. – Det är fortsatt fokus på ekonomin, men vi har gjort ett plusresultat det senaste året. Det ger valmöjligheter för framtiden, säger Fredrik Söderving, ekonomiansvarig.

Med en miljonskuld och inga pengar på banken såg det dystert ut för Kropps i slutet av förra våren. Den gamla styrelsen avgick. Konkurs hotade.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Men så fick föreningen ett nödlån på 950 000 kronor från kommunen. Fredrik Söderving, som blev invald som ekonomiansvarig i den nya styrelsen, beskriver lånet som helt nödvändigt för att överleva.

– Det betydde att vi kunde göra rätt för oss. Vi betalade gamla småskulder och fick också lite pengar över inför den nya säsongen. Mycket arbete har också lagts på att bygga upp föreningen organisatoriskt igen.

Trovärdigheten tillbaka

Med rörelsekapital och en bättre organisation kom trovärdigheten tillbaka. Nya sponsorkontrakt kunde skrivas. Men spelare och ledare blev också fullt medvetna om det tuffa läget till säsongen 2014/2015. Inga löner kunde betalas ut till någon av elitspelarna och tränarna i A-laget skulle få minimal ersättning.

Den målvaktstränare klubben anlitade har fått all sin ersättning genom pengar från Thordénstiftelsen.

Tydlighet har varit ledstjärnan när det gäller de olika verksamheterna.

– Det har varit väldigt viktigt. Det har handlat om disciplin och fokus på ekonomin hela vägen från styrelsenivå, till elitspelare och ungdomsverksamhet med alla inblandade ledare och föräldrar. Seniorverksamheten ska till exempel inte kunna gå ut över ungdomsverksamheten, säger Fredrik Söderving.

Ekonomin först

Det ekonomiska har gått i första hand – resultaten i andra hand.

Ändå har samtliga ungdomslag fått nya matchställ under säsongen. Både byxor och tröja. En slant har kunnat läggas på möjligheter till utbildningar för ledare och spelare. Förbrukningsmaterial, som klister och bollar, har kunnat köpas in.

Nu – ett år senare – kan Fredrik Söderving och övriga i Kropps styrelse göra bokslut. Kostnadsmedvetenhet på alla plan har gett resultat. Kropps är en förening som kommit på grön kvist igen.

Rörelseresultatet för säsongen 2014/2015 visar på preliminärt drygt 600 000 kronor plus, en halv miljon bättre än budgeterat.

– Alla har hjälpts åt för att vi ska kunna nå dit vi är i dag. Dessutom har intäkterna blivit lite bättre än vad vi kalkylerat med. Sponsringen har gått lite bättre än vad vi trott och lottförsäljningen har också gett lite mer än beräknat, säger Fredrik Söderving.

Att klubben tvingades ställa in årets Junicupen var en besvikelse. Men med bara 65 lag anmälda hade det inte gått ihop ekonomiskt.

– Jag är själv förälder till två barn som ville spela cupen, så det känns naturligtvis. Men vi kommer tillbaka till nästa år igen. Det är jag fullt övertygad om.

Handlingsfrihet

Pengar på banken inför säsongen 2015/2016 skapar handlingsfrihet.

Men att snabbt betala av hela banklånet till kommunen är inte aktuellt.

– Vi gör en första delbetalning på 60 000 kronor om ett par veckor och vi har några år på oss att betala igen lånet. Att lösa hela lånet på en gång skulle innebära en för stor risk för att vi åter snart skulle stå utan pengar. Vi behöver den handlingsfrihet som ett rörelsekapital ger.

I augusti har föreningen sitt årsmöte. Fredrik Söderving ser fram emot det.

– En förhoppning till nästa säsong är att kunna knyta lite längre sponsoravtal, så att vi får fler avtal över två år och kan jobba mer långsiktigt. Förutsättningarna för det är betydligt bättre nu, än för ett år sedan.