Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Glädje. Nu är Kropps herrar på väg uppåt igen. Här jublas det efter segern över Heim/Mölndal på bortaplan.

  Denna artikel ingår för dig som är kund.

  Kropps bara en seger från elithandboll

  Det har gått 1 464 dagar sedan Kroppskulturs herrlag spelade i elitserien. På söndag kan det vara tillbaka igen. I allsvenskan. I eliten.

  Vi tar det från början.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

  Eller rättare sagt - från början till slutet.

  Onsdagen den 18 mars 2005 möts Kroppskultur och Redbergslid i en betydelselös elitseriematch inför 369 betalande åskådare i Lisebergshallen. Utanför dörrarna lurar våren, förberedelserna för säsongsöppningen av nöjesparken är långt gångna.

  Men det ser mörkt ut för Kroppskultur.

  Inne i den glest besökta hallen har spelarna svårt att koncentrera sig på matchen. Inte enbart för att de ett par veckor före har spelat bort chansen till ett andra raka SM-slutspel. Det hade varit en turbulent säsong med uteblivna löner och mer fokusering på föreningens svaga ekonomi är den sportsliga biten.

  – Vi har ju vetat hela tiden att ekonomin inte varit bra. Men att det var så här dåligt trodde jag inte, förklarar målvakten Petter Hansson till Bohusläningen efter matchen.

  Nu fruktar han och de andra i truppen vad som ska hända. Målvaktskollegan Niclas Gonzales, tränaren Thomas Franzén, bröderna Patrik, Ingemar och Richard Olsson, distansskytten Johnny Hiltunen, dansken Henrik Knudsen, unga bröderna Johan och Erik Svernling, outtröttlige Jonathan Gniste, kantspelaren Fredrik Niklasson. Alla anar de att förlusten mot RIK med 25–32 förmodligen är Kroppskulturs sista match i eliten på ett tag. Kanske på väldigt länge.

  Till slut är situationen oundviklig. Den 4 oktober 2005 begärs GF Kroppskultur i konkurs och en 85 år lång epok är över. Dagen senare föds HF Kroppskultur Herr. På det första historiska årsmötet väljs Ulf Ekelund till ordförande. I styrelsen ingår också Tobias Pettersson, Lars-Ove Andersson, Nisse Blomqvist, Jari Eskelinen och tränarprofilerna Ulf Schefvert och Per Johansson, som ett par år senare ska leda det svenska damlandslaget tillsammans.

  Kroppskulturs målsättning är att vara ett stabilt division 1-lag inom fem år.

  Den 24 september 2005 spelar Kroppskulturs herrar sin första tävlingsmatch på drygt ett halvår. Men det är inte mycket i Agnebergshallen som påminner om den föregående säsongen. Inte publiksiffran, inte spelarna, inte klubbnamnet inte motståndet. Men HF Kroppskultur vinner i alla fall prestigederbyt och division 3-premiären mot Lysekil med 27–22 och de 226 åskådarna verkar faktiskt trivas. Det gör spelarna också.

  – Det var ju riktigt tryck. Det var verkligen skitkul att spela, sa Marcus Fridell efter segern.

  Han är den ende kvarvarande spelaren från A-truppen. Men eftersom inte 20-årige Fridell spelade en enda minuten i elitserien är det ett helt nytt Kropps som vunnit premiären. Eller nygammalt är bäst att tillägga. Med i laget bland egna uppflyttade juniorer finns 39-årige Jerker Blomqvist och den två år yngre Patrik Andersson som valt att göra comeback för att hjälpa Kropps en bit på vägen. På ledarbänken sitter Lars-Ove Andersson, som på träningarna har hjälp av Ulf Schefvert och Ingemar Eriksson.

  Våren 2006 säkrar Kroppskultur seriesegern i division 3 och tar det första klivet på den långa vägen tillbaka.

  Säsongen 2006/07 väljer Svenska Handbollförbundet att göra en serieomläggning med tyngdpunkten på en permanent allsvenska. Det betyder att förutsättningarna för Kroppskultur att nå division 1 förändras. För avancemang krävs en placering bland de tre främsta. Med nyförvärv som hemåtvändande Johan Svernling och Joakim Eriksson ökar chanserna för nye tränaren Anders Emilsson. Kropps vinner de två inledande matcherna, men uppträder sedan ojämnt med kapacitet att både vinna och förlora mot samtliga lag i serien. Kroppskultur tar till slut hand om fjärdeplatsen som betyder kvalplats, men avancerar upp direkt eftersom S-hof, som farmarlag inte får spela högre upp i seriesystemet.

  Väl uppe i division 1 blir Anders Emilsson assisterande tränare och lämnar över huvudansvaret till Ulf Andersson, som tidigare varit i danska Viborg och tagit SM-guld med Sävehofs damer. Kropps har det som väntat tufft och ligger efter halva serien två poäng ovanför nedflyttningsstrecket. Samtidigt fungerar inte samarbetet mellan Ulf Andersson och den övriga ledarstaben. Några veckor före jul lämnar Andersson klubben. Kroppskulturs ordförande Ulf Ekelund är besviken på Ulf Anderssons agerande och tycker att han gjort sig skyldig till avtalsbrott. Anders Emilsson återkommer i samma roll som han haft de två föregående säsongerna. Kropps blir till slut sjua och säkrar kontraktet med tre omgångar kvar att spela.

  Sommaren 2008 tar Kroppskultur sats mot allsvenskan och gör klart med tränaren Fredrik Johansson. Han har bara några månader tidigare fört upp Kropps damlag till elitserien, men ändå inte fått fortsatt förtroende. I herrlaget gör han succé tillsammans med Per Johansson, som assisterar på träningar och en del matcher.

  Inför den avslutande omgången leder Kropps serien med en poäng före H65.

  Seger eller oavgjort och Kropps är tillbaka i allsvenskan. Tillbaka i handbollens finrum.

  Förlust och ett ovisst kval väntar.

  På söndag vet vi svaret om Kroppskulturs framtid.

  Nästan fyra år på dagen efter den senaste elitseriematchen.