Teaterentreprenörer. Mikael Reuterberg fick idén att bygga upp en teater i Kronhuset i Göteborg. Under resans lopp träffade han Annika Elgeskog från Lysekil, som arbetat sida vid sida med Mikael som kommunikatör. Många som träffar dem tror att de är syskon.
Teaterentreprenörer. Mikael Reuterberg fick idén att bygga upp en teater i Kronhuset i Göteborg. Under resans lopp träffade han Annika Elgeskog från Lysekil, som arbetat sida vid sida med Mikael som kommunikatör. Många som träffar dem tror att de är syskon.

Nu står hans teater färdig

Förra veckan inleddes föreställningarna på Kronhusteatern i Göteborg. För Orustsonen Mikael Reuterberg har intresset för teater funnits länge och började i Uddevalla.

ANNONS
|

För Mikael Reuterberg från Orust har teatern varit en resa. Han är både skådespelare och regissör, och nu även teaterdirektör i Kronhusteatern, som han har byggt upp. Men resan har inte bara varit symbolisk. Genom åren har han varit i Skåne, Dramaten i Stockholm, Barcelona och nu hemma på västkusten, i Göteborg.

– På västkusten har jag mina rötter, jag är från Henån. Göteborg kändes helt enkelt närmast. Det är bra i Göteborg, det har alltid funnits ett lillebrorskomplex mot Stockholm, men nu har det liksom börjat släppa, säger han.

Men det var inte där allt började. Intresset för teater kom när han gick på musiklinjen i Uddevalla och hade drama som tillval. Lektionerna var placerade på Kulturskolan och hölls av Siv Silfver som uppmuntrade honom till att fortsätta.

ANNONS

– Min teaterådra började i Uddevalla. Jag kände en sådan lycko- och vemodskänsla när jag gick förbi Studio 32 förut. Bara att stå där och tänka på Siv Silfver. Jag blev introducerat dit av henne. Hon var min lärare i dramatillvalet och en av de som drog i gång Studio 32. Hon sa till mig att "Du har verkligen förmågan", det var sån hon var.

Sen dess har han en lång karriär bakom sig. Men det var först för tre år sedan han tog ett första kliv att öppna en egen teater. Idén var inget han hade ruvat på, utan kläcktes när han en sommardag vandrade i Göteborg.

– Jag gick runt och njöt av sommaren. Sen tog jag vägen förbi Gustav Adolfs torg. Visste att det var något där och kom in bakom, då uppenbarade sig en 1700-talsmiljö och där stod Kronhuset som är ännu äldre. Det är till och med Göteborgs äldsta profana byggnad från 1654.

Så småningom fick han gå in i byggnaden och på den vägen är det. När idén hade fästs sig hos honom träffade han Annika Elgeskog från Lysekil för första gången. Båda två var på en kurs på Kanarieöarna, och under föreläsningen hittade Mikael ingen ledig plats, men då erbjöd Annika halva sitt säte eftersom båda är ganska små. Folk trodde att de var syskon och tror det fortfarande när de träffar dem tillsammans. Så småningom berättade han om idén med Kronhuset för henne och sedan dess har de arbetat sida vid sida.

ANNONS

– Området är nästan som Gamla Stan i Stockholm. Vi vågade nästan inte prata om vårt projekt öppet för att vi var rädda att någon skulle ta idén. Så bra är den, säger Annika Elgeskog.

Att ta tillvara på den gamla miljön har varit en grundprincip hela tiden. Och scenen är byggd i samma gamla stil.

– Vi har byggt en ny scen, men föreställande en gammal och det är en träscen, säger Mikael Reuterberg.

– Den är tillverkad på Orust, inflikar Annika Elgeskog.

Projektet som hållit på i tre år började med några gästföreställningar redan förra månaden. Det var först förra veckan deras egna uppsättningar drog i gång. Där är Mikael Reuterberg själv med och spelar, men också Stina Ericksson från Uddevalla. På repertoaren finns både barnteater och kvällsteater för de vuxna.

– Vårt mål är att locka de som aldrig går på teater, säger Mikael Reuterberg.

Nu när allt är färdigt med teatern berättar han att det gäller att vårda den.

– Känns som att det här har varit en tre års lång graviditet, och nu har den lilla bebben kommit fram. Nu gäller det att ta hand om den också.

Fakta: Kronhusteatern

Göteborgs äldsta profana byggnad

Första gästföreställningarna började den 30 juni

Teaterns egna föreställningar hade premiär den 20 juli

Sista föreställningen är den 27 augusti

Det kommer att ske totalt 68 föreställningar under de två månaderna

Skådespelaren Stina Ericksson från Uddevalla är med i uppsättningen.

Kvällsteatern är en omgjord version på Molières Tartuffe, som Mikael Reuterberg kallar för Sol- och våraren. Pjäsen utspelar sig i Örgryte.

ANNONS