Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Åberg
Den populäre Elvis-tolkaren Henrik Åberg avslutar sin turné i Vänersborg på fredag kväll.

Avslutar turnén i Vänersborgs kyrka

Elvis-tolkaren Henrik Åberg avslutar sin julturné med en slutsåld föreställning i Vänersborg på fredag kväll.

Henrik Åberg, Elvis Presley och julmusik verkar vara ett lyckat recept. För sjätte året har Elvis-tolkaren Åberg turnerat med showen Elvis Christmas och när han kommer till Vänersborgs kyrka i kväll lär det vara knôkat i bänkraderna. Föreställningen har varit slutsåld i flera veckor och är den sista av de 22 konserterna som ingår i turnén.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Vi har gjort 22 konserter på 22 dagar, det är nog flest konserter hittills, säger Henrik Åberg.

I år har bandet utökats och med sig har han de rutinerade musikerna Lasse Risberg, P-J Altin och Mikael Westman. De samarbetar också med lokala körer på de olika orterna.

Innehållet är som det låter – i huvudsak julmusik med tonvikt på Elvis jul- och gospellåtar.

– Men det blir lite andra låtar också, julklassiker och en och annan överraskning. Det är en ganska bred konsert där bandet och körerna får ta plats, säger Henrik Åberg.

Han slog igenom över en natt när han 1995 deltog i tv-programmet Sikta mot stjärnorna, där han imiterade "The King of Rock and Roll" med låten Blue Hawaii. Sedan dess har han arbetat med musiken och som Elvis-tolkare på heltid men har också skrivit egen musik. 2014 släppte han sin första julskiva som innehöll egna personliga tolkningar och den egenkomponerade låten Christmas is here.

Men enligt Henrik Åberg tycks publiken aldrig riktigt tröttna på Elvis och det gör å andra sidan inte han själv heller.

Hur håller man sig aktuell som imitatör under så lång tid?

– Det som är så tacksamt med Elvis är hans musikaliska bredd och att han var verksam så länge. Under hans karriär som varade i tre årtionden hann han förändras mycket och som imitatör finns det mycket att fånga upp. Från det lite råa och rebelliska 50-talet, det lite mer putsade 60-talet till 70-talet som var större och mer utsvävande musikaliskt. Han upphör aldrig att fascinera och jag hittar fortfarande material som jag inte har hört innan, säger Henrik Åberg.

Fotnot: Henrik Åberg är även en av gästartisterna vid Trettondagskonserten "Oldies and Goldies" i Vänersborg den 6 januari, där han framträder ihop med Sebastian Roos samt Swedish Symphony Orchestra under ledning av Ulf Wadenbrandt.

MEST LÄST