Museilagen tvingar de statliga museerna att bidra till landets övriga museer med bland annat utlån. Det förklarade kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) på torsdagens presskonferens i Ordenshuset på Skansen.
Museilagen tvingar de statliga museerna att bidra till landets övriga museer med bland annat utlån. Det förklarade kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) på torsdagens presskonferens i Ordenshuset på Skansen.

Bah Kuhnke lovar mer pengar till museerna

Politikerna ska varken lägga sig i museernas innehåll eller perspektiv. Det upprepade kulturminister Alice Bah Kuhke (MP) när hon presenterade innehållet i den nya museilagen.

ANNONS
|

I vår väntas regeringen lägga fram sin kulturarvsproposition. På torsdagen offentliggjordes den lagrådsremiss som rymmer stora delar av propositionens innehåll, allt för att lagrådet ska granska att det inte strider mot någon redan befintlig lag.

Kulturministerns betoning av museernas oberoende kan ses mot bakgrund av höstens intensiva debatt där regeringen beskyllts för att ha gått vilse i normkritik och postkolonialt tänkande. Den nya museilagens syfte är att stärka museernas oberoende och status som kunskapsinstitutioner, framhöll Bah Kuhnke.

- Här formulerar vi den fina principen om att politikerna ska hålla sig på en armlängds avstånd. Och kunskapsfokuset är centralt, här vilar ansvaret på oss politiker att säkerställa att museerna har resurser till just detta.

ANNONS

Inget besked

Däremot tar inte regeringen ställning till hur Statens museer för världskultur ska komma till rätta med sina dyra lokalkostnader, vilket också var själva upprinnelsens till höstens debatt.

Bland annat har Vitterhetsakademien, i ett brev till regeringen, slagit larm om att Östasiatiska museet, Medelhavsmuseet och Etnografiska museet är på väg att förlora sin vetenskapliga kompetens om de inte redan har gjort det. Personal med expertkunskap slutar, allt medan institutionerna kämpar med marknadsmässig hyror.

- Jag kan inte som statsråd säga hur en fristående myndighet ska hantera sitt uppdrag, då hamnar jag inför konstitutionsutskottet. Det som jag däremot möter alla museichefer med är att här kommer vi nu med en lag där vi skriver att museerna är kunskapsinstitutioner, att de ska arbeta med forskning och ett vetenskapligt förhållningsätt, och för det krävs mer resurser i framtiden.

Hur mycket kommer de att få?

- Det får ni se. Självklart måste våra museer kunna leva upp till sitt uppdrag. Vi lägger inte fram lagrådsremisser utan att veta att vi har en politik som lever upp till den.

ANNONS

"För mycket framtid"

Olof Lavesson (M), ordförande i riksdagens kulturutskott, välkomnar lagrådsremissens helhetsgrepp på kulturarvspolitiken, men tycker att fokuset ligger för mycket på samtid och framtid.

- Kulturministern lovar mycket och har höga ambitioner, sedan får man se var som verkligen blir av, säger Lavesson som tycker att regeringen borde sätta ner foten när det gäller Statens museer för världskultur.

- Vi emotsätter oss starkt ett samlat Världskulturmuseum i Stockholm och tycker inte att samlingarna ska slås ihop.

Fakta: Kulturarvspolitiken i korthet

Lagrådsremissen rymmer bland annat följande:

En ny museilag som slår fast att det allmänna museiväsendets främsta uppgifter är att främja kunskap, kulturupplevelser och fri åsiktsbildning. Hela landet ska få tillgång till statliga samlingar och resurser genom lån, gåva eller gemensamma utställningar.

Riksantikvarieämbetet blir en samlande kulturarvsmyndighet och tar över en del av snart nedlagda Riksutställningars uppgifter. Myndigheten får det samlade ansvaret för kulturarvets digitalisering och ska erbjuda teknik- och metodstöd till alla museer.

Livrustkammaren, Skoklosters slott och Stiftelsen Hallwylska museet inordnas i Statens historiska museer.

En fri entréreform på arkivområdet ska utredas för att bland andra släktforskare lättare ska kunna ta del av folkbokföringsmaterial.

En bred arkivutredning ska göras.

Fakta: Kulturarvet

Så här definierar regeringen kulturarv:

"som spår och uttryck från det förflutna som tillskrivs värde och används i samtiden. Kulturarvet är inte något statiskt utan förändras över tid."

ANNONS