Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Elisabeth Moss som tjänarinnan Offred i "The handmaid's tale". Arkivbild.

  Denna artikel ingår för dig som är kund.

  Ber om ursäkt för sexig "Handmaid's"-kostym

  Efter hård kritik ber en försäljare av maskeradkostymer om ursäkt för att ha sålt en lättklädd variant av den karaktäristiska röda dräkten från tv-serien "The handmaid's tale.

  "The handmaid's tale" utspelar sig i ett framtida ultrareligiöst samhälle där kvinnor tvingas leva som slavar och avelsdjur hos rika pampar som så kallade tjänarinnor.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

  Att serien skildrar kvinnoförtryck och systematiska våldtäkter hindrade dock inte företaget Yandy, en amerikansk leverantör av sexiga maskeradkostymer, från att sälja en minikjolvariant av den röda dräkt med vit hätta som tjänarinnorna i serien tvingas bära, skriver Uproxx.

  "Skorna helt fel"

  Tilltaget har väckt ilska i feministiska kretsar sedan författaren Jessica Valentini twittrat en bild på utklädnaden med kommentaren "Till Halloween klär jag ut mig till existentiell ångest".

  En annan användare på Twitter har uppmärksammat författaren Margaret Atwood, som skrivit förlagan till serien, om tilltaget.

  Atwood svarar att hon inte kan göra något åt saken, men undrar vem kostymen egentligen riktar sig till. "Hur som helst är skorna helt fel", avslutar hon.

  Används i demonstrationer

  Efter några dagars dålig pr på sociala medier ber Yandy om ursäkt och plockar bort utklädnaden från sin hemsida.

  I ett uttalande uppmanar företaget sina kunder att "äga sin sexighet" och förklarar att man betraktat sin kostym som en symbol för kvinnlig styrka snarare än kvinnoförtryck. Detta efter att den röda tjänarinnedräkten burits av kvinnor i flera protestaktioner.