Dansarna Rumiko Otsuka och Khamlane Halsackda under föreställningen Yellow Card.
Dansarna Rumiko Otsuka och Khamlane Halsackda under föreställningen Yellow Card.

Deras upplevelser översätts till dans

Hur kommer man in i det svenska samhället, och vad är egentligen identitet? Dansaren Khamlane Halsackda besökte Regionteater väst för att samla in erfarenheter hos Uddevallas SFI-studenter.

ANNONS
|

I sina händer håller Khamlane Halsackdaen skrynklig sjal som han fått av sin pappa. Ett minne från när de flydde kommunismen i Laos till Storbritannien under 1980-talet. I strålkastarljuset på Regionteater väst uppmanar publiken att dela med sig av egna erfarenheter från att lämna sina hemländer. En kvinna visar en bild från en japansk högtid, en man sjunger en sång på arabiska, en annankvinna berättar om en upplevelse som berör henne starkt.

Diskussionen är en del i Khamlane Halsackdas kommande dansföreställning Ursäkta oss. Just nu reser han runt på 13 orter svenska orter för att samla in erfarenheter, intryck och information från andra som liksom han själv blivit en del av ett främmande samhälle. Fokus ligger framför allt på erfarenheter från av språk. – SFI är ett viktigt ställe för mig. Det representerar en plats där alla kulturer samlas och möts. Det är något jag är stolt över, säger han.

ANNONS

Frihet kostar I dag har han bott i Malmö i åtta år och pratar flytande svenska, men att komma in i det svenska samhället var inte helt enkelt. För de tretton deltagarna på Regionteater väst, som är här för att dela med sig av sina egna upplevelser, berättar Khalmlane Halsackda att hans pappa förlorade en del av sig själv i Vientiane när familjen lämnade Laos för London. – Frihet kostar något. Den är inte alltid gratis. Men jag vet att min pappa blev mycket modig också, säger han.

Världspremiär i Uddevalla Föreställningens kärna är immigration och integration, något som samtliga medverkande i föreställningen har erfarenheter av. Tanken är att den ska läggas upp som en SFI-klass, där dansarna uttrycker sina personliga historier på temat. Den 13 oktober sätts föreställningen upp i Uddevalla. Då blir publiken elever som får interagera genom samtal och delta i uppgifter som tilldelas av aktörerna på scen. – Vi är väldigt stolta över att ha världspremiären här, säger Tina Axelsson, marknadsförare på Regionteater väst.

Ursäkta oss är en produktion som görs i samarbete med Dansnät Sverige, en organisation som vill lyfta angelägen danskonst nationellt. Under den så kallade förturnén presenterar Khalmane Halsackda sig själv, visar sitt tidigare verk Yellow Card och följer upp med en diskussion kring deltagarnas tankar och idéer. För honom är dans både ett sätt att kommunicera genom rörelse, och ett sätt att ifrågasätta sig själv och andra.

ANNONS

Khamlane Halsackda Kom till London som fyraåring. Har bott i Sverige sedan 2009. Jobbat som dansare i 22 år. Skapat dans sedan 2006. Aktuell med föreställningen Ursäkta oss, med premiär i Uddevalla den 13 oktober.

ANNONS