Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

171114-luxpriset-561352_se.bhn_1.jpg
Lene Cecilia Sparrok spelar huvudrollen i "Sameblod".

Europeiskt filmpris till "Sameblod"

Amanda Kernells "Sameblod" är årets mottagare av Luxpriset, EU-parlamentets eget filmpris. Det är första gången sedan priset instiftades 2007 som det går till en svensk film.

"Sameblod" handlar om den samiska tonårsflickan Elle Marja och fick världspremiär på filmfestivalen i Venedig 2016.

"När vi började arbeta med filmen 2014 så hade vi naturligtvis ingen aning om att berättelsen om en ung samisk kvinna och hennes kamp för rätten till utbildning och rättvisa i 1930-talets Sverige skulle nå ut och lyckas kommunicera med en publik över hela världen", säger producenten Lars G Lindström i ett pressmeddelande.

Utmärkelsen delas ut av parlamentets ledamöter för elfte året i följd. Syftet är att främja filmskapande och uppmuntra till debatt om sociala frågor som finns runtom i Europa. Samtliga finalfilmer översätts till 24 språk och ska dessutom visas i över 50 städer. Vinnarfilmen tillgänglighetsanpassas för personer med syn- och hörselnedsättning och ska även få hjälp med internationell marknadsföring.

Övriga finalister i år var Robin Campillos "BPM (Beats per minute)" (Frankrike) och Valeska Grisebachs "Western" (Tyskland, Bulgarien, Österrike).

MEST LÄST