Musikern Clara Lindsjö och skådespelarna Meliz Karlge, Mårten Svedberg, Louise Ryme och Camaron Silverek, berättar på Regionteater Väst.
Musikern Clara Lindsjö och skådespelarna Meliz Karlge, Mårten Svedberg, Louise Ryme och Camaron Silverek, berättar på Regionteater Väst.

Från twitter till teaterscenen

#prataomdet var parollen när Johanna Koljonen och Sofia Mirjamsdotter startade det uppmärksammade samtalet om sexuella gråzoner på sociala medier 2010. Samtalet har inte tystnat. Det fortsätter, bland annat i Uddevalla i veckan som gått. Då var nämligen teater- och samtalsföreställningen fortsätt #prataomdet på besök.

ANNONS
|

Fyra skådespelare och en musiker på rad på scenen, vid varsin mikrofon. De börjar berätta, en och en, som i dialog eller rentav i munnen på varandra. Det handlar om upplevelser i på gränsen, i en gråzon där sex inte känns bra – eller plötsligt slutar kännas okej – där situationen blir obekväm, där man kanske gör saker man inte riktigt vill.

Men där det väl ändå inte är frågan om övergrepp. Eller?

I publiken finns gymnasieelever. När berättelserna är slut vidtar samtal om vad de hört i smågrupper, tillsammans med Johannes Matzdorf och Liv Andersson från RFSU.

Föreställningen passar som hand i handske på Regionteater Väst som ju gjort flera pjäser med kroppen som tema på senare tid, bland annat höstens 10minus4 om just sexualitet.

ANNONS

Men detta är inte teaterns egen produktion utan ett gästspel av föreningen fortsätt #prataomdet, som gjort just det – fortsatt prata – men inte via sociala medier utan via teaterscenen.

– Vi tycker att scenen är en bra plats för att diskutera samhällsfrågor, säger producenten Andrea Grapengiesser, som tillsammans med dramatikern och regissören Åsa Olsson startat föreningen.

– Jag hörde tidigt en läsning av texter hämtade från sociala medier och tyckte det var starkt. Det fungerade som en dörröppnare för samtal.

Ett viktigt samtal, tyckte hon och Åsa Olsson, som av berättelserna har satt samman ett manus.

– De olika berättelserna krokar i varandra och belyser varandra, konstaterar Andrea Grapengiesser.

Efter en provföreställning på Södra teatern i Stockholm fick de synpunkten att detta borde göras speciellt för unga människor. Åsa bearbetade texterna litet till med det i tankarna och i höst har de varit på turné genom landet. Återstår efter Uddevalla gör norra Sverige i januari. Sedan är projektet med ekonomisk stöttning av Postkodlotteriet slut. Vad som sker sedan är inte klart.

Men responsen har varit stor. Många engagerade lärare kommer med sina klasser och Regionteater Väst blev genast intresserad, när föreställningen gavs på scenkonstbiennalen för unga i våras.

– För ungdomar är ju detta ett högaktuellt ämne. De brukar säga att det är skönt att få höra hur andra tänker, berättar Andrea.

ANNONS

Samtalsledarna från RFSU låter publiken prata i mindre grupper om berättelserna de just hört och betonar det ansvar man har för varandra.

– Det kan vara lätt att definiera gråzoner i teorin men i praktiken är det inte alltid lätt. Man har ansvar för att känna av den andra partens känslor, säger Andrea Grapengiesser.

– Men att kommunicera kan svårt. Om bara någon börjar prata går det lättare.

Själva utvecklingen sedan twitterkampanjen startade bevisar det: Prata om det blev fortsätt prata.

Förmodligen fortsätter samtalet i någon form även när den här turnén är slut.

Ideell förening och turnerande teaterföreställning.

Drivande: Andrea Grapengiesser (producent) och Åsa Olsson (dramatiker och regissör)

Skådespelare: Meliz Karlge, Louise Ryme, Camaron Silverek, Mårten Svedberg

Musik: Clara Lindsjö

Bakgrund: samtalet på sociala medier, startat av Johanna Koljonen och Sofia Mirjamsdotter som fick Stora Journalistpriset i kategorin Årets förnyare 2011 för sin twitterkampanj #prataomdet. Motivering:”För att ha gjort det privata allmängiltigt och fått en hel värld att prata om det.”

ANNONS