Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180810-charlottegainsbourg-731041_se.bhn_1.jpg
Charlotte Gainsbourg under första dagen av Way Out West.

Gainsbourg: Kunde bara skriva om min syster

Med föräldrarna Serge Gainsbourg och Jane Birkin föddes Charlotte Gainsbourg rakt in i offentligheten och har fortsatt vandra i strålkastarljuset sedan dess. Häromdagen spelade hon på Way Out West – men för Göteborg är hon bekant sedan tidigare insatser i Lars von Triers "Melancholia".

Charlotte Gainsbourg uttrycker ambivalens efter torsdagens spelning på Way Out West, som är en del i hennes turné världen över.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

- Jag älskar det vi gör, men det är också det jag har att erbjuda. Det är alltid så olika beroende på publiken och om de känner till låtarna sedan innan. Jag tycker att det är svårt att förstå eller veta hur man läser av en publik och vad jag ska göra av det, berättar hon.

2013 gick Charlotte Gainsbourgs halvsyster Kate Barry bort efter att ha fallit från en balkong i Paris och Charlottes senaste album "Rest" behandlar sorgen efter systern, men också känslorna efter att hennes far avled när hon själv var 19 år gammal.

- Jag hade redan skrivit några låtar, sedan dog min syster och det gjorde att det enda jag kunde skriva om var henne, allting var relaterat till det som hände, berättar hon.

Skräckinspiration

När hon startade albumarbetet låg den främsta inspirationen i skräckfilmsmusik – "det är någonting med energin, faran och kanske ångesten jag dras till", menar hon. Men efter systerns död flyttade Charlotte Gainsbourg med familj till New York i ett försök att komma bort från allting, och det var först där arbetet kunde börja på allvar.

- Ett tag funderade jag på om albumet var för personligt, men jag kände att jag var ärlig mot mig själv och det kändes inte oanständigt eller som någonting jag skulle skämmas över. Det var först när albumet kom ut som jag insåg att jag skulle behöva prata om det, att det inte längre handlade om att skriva texter. Det var svårare än jag trodde, berättar hon.

von Trier-hjälp

Förutom att följa sin fars Serge Gainsbourgs fotspår i musikvärlden har hon även gått i sin mors och blivit skådespelare, och har flera gånger arbetat med regissören Lars von Trier – till exempel i "Melancholia" som spelades in i Sverige. Lars von Trier blev även en hjälp när Charlotte Gainsbourg skulle skapa musikvideor till albumet.

- Han sa att "du måste göra det här själv, men jag ska ge dig verktygen så att du kan regissera dem". Jag följde varje råd han gav mig, berättar Gainsbourg.

Till hösten väntar filminspelning för Charlotte Gainsbourg, och efter det fortsätter turnén. Hon tänker dessutom börja skapa ny musik.

- Jag vill påbörja ett nytt album men jag är så otroligt långsam, jag måste börja nu.

Fakta: Charlotte Gainsbourg

TT

Charlotte Gainsbourg föddes 1971 och är en fransk sångerska och skådespelare. Hon är dotter till Serge Gainsbourg och Jane Birkin.

Hon uppmärksammades som sångerska först i en duett med sin far i den kontroversiella låten "Lemon Incest". Samma år slog hon även igenom som skådespelare i "Jag är ingen barnunge längre". Därefter har hon varvat de två karriärerna.

Till hennes mest uppmärksammade insatser hör rollerna i Lars von Triers "Antichrist", "Melancholia" och "Nymphomaniac".

Charlotte Gainsbourgs diskografi inkluderar albumen "Charlotte Forever" (1986), "5:55" (2006), "IRM" (2010), "Stage Whisper" (2011) och "Rest" (2017).

Fakta: Charlotte Gainsbourg om sina föräldrar

TT

- Jag började arbeta när jag var tolv och det är ingen rebellisk ålder, jag följde många av råden mina föräldrar gav mig. Jag var ett bra barn, när jag hade kommit in i åldern när man är rebell var det försent. Sedan dog min far när jag var 19 år och han blev som en gud för mig. Det har varit svårt att se mina föräldrar som "vanliga föräldrar", jag hade dem på en piedestal.

MEST LÄST