Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

171207-idol-573991_se.bhn_1.jpg
Hanna Ferm ställs mot Chris Kläfford i "Idol"-finalen som avgörs i Globen i Stockholm. "Det är helt sjukt", säger Chris.

Hanna mot Chris i Globen: "Helt sjukt"

En miljon tv-tittare, ett fullsatt Globen, Hanna Ferm mot Chris Kläfford. Det har blivit dags för final i "Idol" 2017.

I slutet av september klev tolv aspirerande artister upp på "Idol"-scenen för första gången. Under de månader som har gått sedan dess har en efter en fått lämna talangsåpan och nu är de till slut bara två kvar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Hanna Ferm och Chris Kläfford möts i finalen som avgörs i Globen.

- Det slog mig inte förrän nu när vi klev ur bilen och tittade upp på den... Man bara "shit". Det är helt sjukt, säger Chris Kläfford när TT träffar de båda finalisterna utanför den sfäriska jättearenan i Stockholm.

- Jag vill bara skutta och le, säger Hanna Ferm.

Hyllar varandra

Under hela hösten har de två sångarna pekats ut som de stora favoriterna i tävlingen. De står för helt olika uttryck men har båda hyllats för att ha hela paketet.

- Chris styrkor är hans jordnära person och hans fantastiska röst. Den kombinationen skapar magi varje gång han tar en ton på scenen, säger Hanna Ferm.

TT: Vilka är Hannas styrkor?

- Hon har en jäkla scennärvaro. Hon är asduktig på att sjunga och hon tar sig an allting med bravur. Hon är en riktig arbetshäst när det kommer till att få till ett bra slutresultat, säger Chris Kläfford.

"Passa på att njuta"

Båda två vill förstås vinna men ännu har de inte hunnit bli nervösa inför det maffiga avgörandet – men det kommer.

- Det kommer nog när man väl står där inne för det är så mycket nu innan, man repar och har sig så jag tror att man bygger upp en nervositet omedvetet. Men att vara nervös är ju en skön känsla, då känner man att man lever, säger Chris Kläfford.

Hanna Ferm säger också att det är viktigt att njuta och inte låta nervositeten ta för stor plats

- Det här ju ett avslut på en väldigt fin och lång resa som man vill passa på att njuta av. Men det är ju nu det verkligen gäller så självklart kommer det ändå att bli nervöst, säger hon.

Anpassad vinnarlåt

I finalen kommer de att göra tre nummer var – en låt som tittarna har valt, en låt som de själva har valt och så kommer de båda att sjunga årets vinnarlåt. Den heter "Treading water" och till skillnad från tidigare år kommer finalisternas versioner att låta helt olika.

- Den är anpassad efter var och en, det är inte samma komp som vi kör till. Vi har fått vara med och bestämma hur musiken ska vara, säger Hanna Ferm.

- Hennes version är väldigt olik min, de är gjorda för att passa vårt sound, säger Chris Kläfford.

TT: Vem av er kommer att vinna då?

- Hanna kommer att vinna, säger Chris Kläfford.

- Nej, Chris kommer att vinna, säger Hanna Ferm.

- Vi får se. Det är snart dags, säger Chris Kläfford.

"Idol"-finalen sänds i TV4 på fredag klockan 20.00.

Fakta: Låtarna i finalen

Chris Kläfford, 28, Lindesberg:

Eget val: "I will wait" (Mumford & Sons)

Tittarnas val: "Imagine" (John Lennon)

Vinnarlåten: ”Treading water"

Hanna Ferm, 17, Pixbo:

Eget val: "Stronger" (Kelly Clarkson)

Tittarnas val: "Crazy" (Gnarls Barkley)

Vinnarlåten: "Treading water"

Enkät: Vem vinner "Idol"?

Deltagarna som har tvingats lämna programmet under hösten tippar finalen.

Magnus Schönberg, 29, Östersund:"Mitt hjärta har alltid bultat för Chris Kläfford men i mina ögon är de vinnare båda två."

Olivia Åhs, 22, Västerås:"Hanna. Chris har varit favorittippad sedan starten men jag tycker att Hanna har smugit om honom nu på slutet. Hon har ju en jäkla utstrålning!"

Gabriel Cancela, 24, Stockholm:"Det får vi se..."

Erika Bitanji, 17, Göteborg:"Hanna har personligheten, utstrålningen och rösten. Chris har rösten och kan verkligen ta en in i låten och få en att känna mycket. Jag kan verkligen inte säga vem som kommer att vinna men det jag kan säga är att båda kommer att lyckas i livet."

Noah Gerstenfeld, 19, Göteborg:"Eftersom båda är så sjukt grymma tror jag att dagsformen avgör. Den som gör bäst framträdanden i Globen vinner!"

Kevin Klein, 25, Lund:"Chris, för att hans röst berör väldigt mycket. Det är inget emot Hanna, jag tycker att båda är fantastiska på alla sätt. Men Chris har varit min favorit från början, om jag hade stått i finalen med Chris hade jag ändå hållit på honom."

Frida Hörnquist, 16, Ytterby:"Jag tror att Hanna har störst potential att vinna, hon har många unga fans som ser upp till henne. Och det är många unga som kollar på 'Idol' och röstar. Men vem vet, det kan bli vem som helst av dem."

Joakim Jakobsson, 29, Malmö: "Jag tror det handlar om dagsform så det beror på vem som är hetast på fredag!"

Fotnot: TT har inte lyckats nå Jemima Hicintuka. Kevin Olsson vill inte svara på frågan.

MEST LÄST