Huvudet på spiken på Nordiska museet

"Ska vi ta en bläcka? Nej, jag har häcken full." Många uttryck har levt kvar trots att föremålen de syftar på inte längre används. I Nordiska museets utställning "Huvudet på spiken" paras de ihop igen.

ANNONS
|

I Nordiska museets lilla utställning "Huvudet på spiken" ställs ett trettiotal föremål ut, bland annat en haspel och en foderhäck. Saker som gett upphov till stående uttryck som "att haspla ur sig" (med betydelsen att säga något snabbt och oövertänkt) eller "att ha häcken full" (att ha mycket att göra).

Men vet vi egentligen hur dessa föremål ser ut, eller vad de används till? Räck upp handen den som vet att en haspel är ett redskap som tjänar till att snabbt linda garn. Och att ha häcken full, har det verkligen inget att göra med baken?

- Häcken syftar på en foderhäck, ett slags galler man kan sätta på en vagn för att transportera hö, säger Cecilia Hammarlund-Larsson, föremålsanvarig på Nordiska museet. Det kan också vara den spjälkonstruktion som man använder för att utfodra djur med. En tredje typ av häck är en "skedhäck", en anordning där man stack ner skedar och bestick.
Hänger sig kvar

Många av de föremål som ligger till grund för våra stående uttryck kommer från det gamla bondesamhället, berättar forskaren Emma Sköldberg, som bistått Nordiska museet med språkexpertis.

ANNONS
- Många av uttrycken som är med känns föråldrade och det är ingen som säger att de använder dem, men likt förbaskat överlever de från generation till generation. I alla fall i vårt passiva ordförråd.

Hon har också sett flera exempel på glidningar från uttryckens ursprungliga betydelse.

- "Att lägga lök på laxen" har till och med börjat användas med motsatt betydelse. "Lax är ju festmat och lök på är gott" tänker folk och använder uttrycket på samma sätt som "pricken över i:et". Men att lägga lök på laxen är egentligen att förvärra något som redan är ganska besvärligt.

Ett annat exempel är "Att hänga ihop som ler och långhalm", som i dag används för att beskriva något som hänger tätt samman. Men ursprungligen var det ett ironiskt uttryck - en blandning av lera och långhalm användes förr som byggmaterial, men kombinationen visade sig vara dålig ur hållbarhetssynpunkt.

Datorn ingen uttrycksmaskin

Ställd inför Nordiska museet föråldrade föremålsskatt väcks frågan om den tekniska revolutionen inte fött några nya bestående uttryck? Emma Sköldberg slår och slår i databaserna efter uttryck med ord som dator och mobiltelefon, men några modernare varianter än att "hissen inte går hela vägen upp" eller att "någon inte är den skarpaste kniven i lådan" står inte att finna.

- Det skulle inte vara lika lätt att göra en utställning med moderna föremål från 50-talet och framåt, konstaterar hon.

Nya ord och ordsammansättningar är det förstås gott om, men stående uttryck - som alltså kännetecknas av att betydelsen är något annat än summan av de ingående orden - tar längre tid att bo in sig i vardagsspråket. Tendensen i dag är snarare att vi översätter rakt av från engelskan, uttryck som att något inte är "min kopp te" börjar få fäste.

Sen händer det, påpekar Emma Sköldberg, att uträknade föremål får en renässans.

- Farsan använde galoscher i min barndom, sen har man inte sett en galosch på evigheter men så plötsligt dök de upp igen. Så man vet aldrig vad som händer.

Tja, galoscher blev en otippad storstäljare i år och om vargavintrarna står sig kan uttrycket "drag under galoscherna" mycket väl slinka med.

ANNONS

+ Spik och hammare - slå huvudet på spiken

Spikens huvud är dess övre del, den man slår på när man spikar.

Slå huvudet på spiken betyder att träffa rätt, att göra eller säga något träffande, precist och riktigt.

+ Bläcka - ta sig en bläcka

Bläcka är ett äldre rymdmått för brännvin. Det rymmer drygt 8,2 cl. Måttet tillverkades av bleckplåt.

Ta sig en bläcka betyder att ta sig en sup, att bli berusad.

+ Galoscher - drag under galoscherna

I Sverige började gummifabriker att tillverka galoscher på 1890-talet. De blev snabbt populära och en del av modet. 2010 blev de återigen en stor försäljningsvara.

Det ska bli drag under galoscherna betyder att nu ska vi köra fort eller att sätta fart på en trög verksamhet. Det kan ha sitt ursprung i att de gummifabriker som tillverkade galoscher också tillverkade bildäck. Galoscher syftar här alltså på bildäck.

+ Hållhake - ha en hållhake på någon

Hållhake, eller krampa, är ett redskap för att hålla fast något i rätt läge. Används ofta av timmermän vid husbygge.

Ha en hållhake på någon betyder att ha vissa kunskaper som man kan utnyttja för att kunna styra en annan persons handlingar.

+ Öre - inte ha ett rött öre

Öre är en mycket gammal myntenhet. Sedan Gustav Vasas tid har öre varit ett namn på präglade mynt av olika slag. Sedan 1873 utgör ett öre en hundradel av en krona, alltså ett mynt av låg valör. Mynt präglade av koppar är röda.

Inte ha ett rött öre betyder att vara utan pengar.

ANNONS