Kulturyttringar. Fyra kommuner går ihop och startar kulturskola för barn i särskolan. Att lära sig spela ukulele kan bli en av aktiviteterna.
Kulturyttringar. Fyra kommuner går ihop och startar kulturskola för barn i särskolan. Att lära sig spela ukulele kan bli en av aktiviteterna.

Kulturskola för funktionsvarierade

Barn i särskolan deltar inte så ofta i den kommunala kulturskolan. Det vill Orust kommun råda bot på. I vår startar en kulturskola för dessa barn, gemensamt med kommunerna Tjörn, Stenungsund och Lilla Edet.

ANNONS
|

– Vi är precis i uppstarten av ett projekt, där vi erbjuder ett smörgåsbord av olika kulturyttringar för alla barn som är inskrivna i särskolan, säger projektledaren May Wirtanen-Bengtsson.

Hon arbetar som fritidskonsulent gentemot intellektuellt och psykiskt funktionshindrade i Orust kommun. I höstas fick hon frågan om hon ville vara projektledare för uppbyggnaden av en kommunövergripande kulturskola.

– Det har kommit förfrågningar från elever i särskolan om att spela olika instrument och rektorerna har inte haft möjlighet att tillgodose detta.

Lärarna i den kommunala kulturskolan har inte rätt kompetens och antalet elever är för få för att kommunerna ska kunna ordna detta på egen hand, men med hjälp av ett bidrag på 154 000 kronor från Kulturmiljonen ska eleverna få prova på olika aktiviteter under ett års tid.

ANNONS

Orust kommun har 14 elever i särskolan, tillsammans med de andra kommunerna blir det 68 elever mellan 7 och 15 år som nu får prova på dans, teater, trummor, ukulele, sång, akvarell och kanske också cirkus.

Projektgruppen hade sitt första möte i förra veckan och har inte hunnit kontakta alla lärare som står på önskelistan ännu. De är handplockade, har utbildning och erfarenhet av målgruppen.

Verksamheten kommer att vara placerad i Stenungsund och efter ett år kommer den att utvärderas. Då kan man se vad som varit populärast.

– Det är tänkt att det ska bli en fortsättning och då kanske inte alla aktiviteter kommer att finnas i alla kommuner, utan man kan få åka till Lilla Edet för att dansa eller Tjörn för att spela teater, säger Mary Wirtanen-Bengtsson.

Hon kommer att finnas med varje gång tillsammans med olika pedagoger och vara den person föräldrar och barn känner igen.

– Projektet handlar också om att skapa nya kontaktytor och att barnen kan träffa nya kompisar som de kanske kommer att gå i gymnasiet tillsammans med, säger hon.

ANNONS