Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

171118-cleasmalmberg-564823_se.bhn_1.jpg
Claes Malmberg framför Gunnebo slott, där han var verksam i åtta år. Nya teatern blir i en liknande miljö. Arkivbild.

Malmberg: I Jonsered finns inga "genier"

I juni slår Jonsereds sommarteater utanför Göteborg upp portarna. På repertoaren står sång och humor av brittiskt slag och nybliven teaterdirektör är Claes Malmberg.

Första föreställningen blir en varietéföreställning kallad "Den fantastiska resan till The good old days". Inspirationen kommer från gammal brittisk music hall, som blandar sketcher och humor med allsångsvänliga sångnummer.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Än så länge är två skådespelare klara, musikalstjärnan Hanna von Spreti (tidigare Lindblad) och Eva-Lotta Bernström, känd från Falkenbergsrevyn.

- Jag kände att jag inte ville göra en traditionell revy, det görs så många sådana redan. Det blir mer gammal engelsk stil, lite av en uppdaterad "Jubel i busken". Det finns något gemytligt och folkligt i den där traditionen, säger Claes Malmberg.

Men innan dess måste läktare byggas och biljettsystem sättas upp. Det är bråda dagar för den nye teaterdirektören, även om mycket av det praktiska sköts av producenten Mikael Hellqvist.

- Jag ska väl mest bara vara ansvarig för det konstnärliga, men det är mycket jobb det också. Men det är kul att göra det själv och inte ha en kommun som blandar sig i allt, säger Malmberg, som tidigare ansvarat för den kommunalt drivna teatern vid Gunnebo slott i Mölndal.

Skulle jobbat med Kronér

Från början var det meningen att Malmberg skulle starta teatern tillsammans med sin kompis Lasse Kronér. Men Kronér polisanmäldes nyligen för sexuellt utnyttjande av en tidigare praktikant på SVT:s "Doobidoo" och den kände programledaren valde att ta ett steg åt sidan, i alla fall till en början.

- Om han landar på fötterna och kommer ur den här krisen så får han ta ansvar för nästa sommar, säger Malmberg.

Malmberg lider med sin kompis, som han har känt i över 30 år, men poängterar att han inte misstror kvinnan som har anmält honom.

- Jag tror inte att någon pratar sanning eller ljuger, men att alla har sin egen upplevelse av en situation. Det där får utredas, säger han.

"Mediokra genier"

Samtidigt välkomnar han Metoo-rörelsen och att kvinnliga skådespelare säger ifrån mot sexuella övergrepp och trakasserier i branschen.

- Hade man haft teaterledningar som var värda namnet så hade det här varit en ickefråga i dag. Man borde ha sparkat en massa skitstövlar till skådespelare för länge sedan. Vissa av de här som blivit geniförklarade är dessutom mediokra skådespelare som ingen kommer att sakna.

- Men i Jonsered finns inga "genier", bara hårt arbetande teatermänniskor.

Fakta: Claes Malmberg

Född 1961.

Slog igenom på 1980-talet med sin rollfigur Ronny Jönsson och gjorde sig sedan en karriär som ståuppkomiker.

Har medverkat i ett stort antal teater-, film- och tv-roller. Bland annat "Saltön", "En pilgrims död" och "Lotta på Bråkmakargatan".

Aktuell med "Den fantastiska resan till The good old days" på nya Jonsereds sommarteater. Premiär äger rum den 29 juni nästa år.

MEST LÄST