”Man måste vara öppen för nytt”

Hanna Wiskari från Stenungsund började spela saxofon när hon var tio år.Trots att det inte är ett klassiskt folkmusikinstrument fann hon snart att det funkade fint ihop med fioler och flöjter.– Min inställning är att man ska vara öppen för att prova nytt, säger hon.

ANNONS
|

Hanna Wiskari svarar i mobiltelefonen på en spårvagn i Göteborg. Här gick hon Musik­­högskolan efter avslutat musikgym­nasium, sedan fortsatte hon på folkmusikerlinjen vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm. I dag jobbar hon mer eller mindre heltid med musiken, både som utövare och som pedagog. Under veckan kommer hon att leda kursen BUS där unga musiker i Bohuslän bjuds in för att känna på musik som skapats i regionen och förts vidare genom generationer.

– Jag spelar saxofon men är uppväxt med en pappa som spelade nyckelharpa, så jag hade folkmusiken med mig hemifrån, säger hon.

Men det var först några år efter att hon börjat blåsa i sitt instrument som hon hittade tillbaka till barndomens toner.

ANNONS

– Jag var på ett läger i Medelpad, och då kom jag på att jag kunde använda saxofonen till folkmusiken. Jag tycker det är rolig musik att spela, och jag gillar det sociala som finns runtomkring. Du kan lätt börja spela med direkt, oavsett vilken nivå du är på.

Många unga i landet

Att den unga folkmusiken i Bohuslän kan behöva en ny knytpunkt håller hon med om, men samtidigt menar hon att det märkts ett rejält uppsving för musiken i resten av landet.

– Det är många som hittat in genom världsmusiken, och åker man runt på festivaler träffar man massor av unga som är med och spelar och kanske framförallt dansar, säger Hanna Wiskari.

– Allt hör ihop. Det finns ju många folkband som är influerade av popen också.

För egen del menar hon att det handlar mycket om att hålla liv i en tradition.

– Det finns massor av bra folkmusik i Bohuslän, och det är något särskilt med att spela musik som skapats på den plats man kommer ifrån. Men det har inte riktigt funnits en tradition av att föra den vidare.

Söker svänget

BUS-kursen kommer att utgå från låtar som skrivits i Västsverige. Deltagarna får spela utan noter och använda gehöret för att imitera melodier på sina instrument, precis så som folkmusiken alltid förts vidare.

ANNONS

– Vi kommer att testa traditionella låtar i olika arrangemang och fokusera på hur man kommer igång och får det att svänga. Alla olika instrument är välkomna.

Finns det något särskilt instrument som du tycker vore roligt att ha med?

– (paus) Tuba. Det är inte speciellt vanligt i folkmusiksammanhang. Det vore kul.

Ålder: 29

Bor: Göteborg

Gör: Jobbar med musik, både som musiker och pedagog. Spelar bland annat i konstellationerna [n:id], Habbadám, Horn Pleas och Lisa & Hanna. Under Uddevalla Folkmusikfestival leder hon kursen BUS för unga musiker mellan 16 och 22 år.

Fem tips om artister som kan bli en bra ingång till folkmusik:

Väsen ”De kommer ju på festivalen. Ett klassiskt band som spelat i över 20 år.”

Hooven Drooven ”Lite tyngre folkrock från Jämtland”.

Nordic ”De spelade på förra årets festival. Mandolin nyckelharpa och cello”.

Valkyrian all stars ”Lite mer poppig variant av folkmusik”.

Esbjörn Haselius ” Blandar svenskt och irländskt”.

ANNONS