Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180314-helenmirren-624763_se.bhn_1.jpg
Helen Mirren, bioaktuell i "En sista semester", berättar att hon älskar roadmovies. "Det finns en sådan symbolverkan i dem. Det är en resa mot ett mål, eller mot inget mål alls", säger hon. Arkivbild.

Mirren: Det var skrämmande att se

Helen Mirren älskar roadmovies. Nu syns hon på vita duken i "En sista semester" där hon och Donald Sutherland spelar ett åldrande par som drar iväg i sin husbil.

Helen Mirren berättar att hon tycker att det finns en "sådan symbolverkan" i roadmovies. Precis så är det med "En sista semester", regisserad av Paolo Virzi, där hon och Donald Sutherland spelar Ella och John som, till sina vuxna barns stora förskräckelse, styr kosan mot Key West i Florida.

Det blir en färd in i det förflutna, in i minnen av det som var, samtidigt som Johns demens blir alltmer märkbar. Det vore lätt att tro att detta skulle ha fått Mirren att själv börja tänka på sjukdomar och död – men icke.

- Jag ville inte göra det. När jag gör en film gör jag det bara som skådespelare. Jag gör mitt jobb, jag gör det jag ska, och jag tar inte med mig det hem på kvällen. Fast jag vet att många gör det, säger hon.

"Man tar intryck"

Helen Mirren talar varmt om samarbetet med Donald Sutherland, och om hur denne ibland mellan tagningarna kunde vara kvar i rollen som den allt mer förvirrade John.

- Det var lite skrämmande att se, säger hon och skrattar.

- Jag tror att det är ofrånkomligt att man tar intryck av att göra en sådan roll.

De båda skådespelarna jobbade mycket med manuset under inspelningen.

- Det hade gått från att vara på engelska till att bli översatt till italienska och sedan tillbaka till engelska, och då hade en hel del nyanser gått förlorade, säger Helen Mirren.

Hallström-film nästa

"En sista semester" innehåller en, visserligen diskret men ändock, sexscen. Att visa sex mellan äldre människor hör inte till vanligheterna på film. Helen Mirren säger:

- I slutet av 60-talet, under det som kallades fri kärlek-perioden, gjordes det en undersökning bland studenter i Kalifornien. Man frågade om de trodde att deras föräldrar, som väl var i 45–50-årsåldern, hade sex. De flesta svarade oerhört chockerade "absolut inte, det förekommer inte". Inte ens dessa liberala ungdomar kunde tro att äldre människor hade sex.

"En sista semester" får svensk biopremiär den 16 mars. I oktober syns sedan Helen Mirren i Lasse Hallströms stjärnspäckade "Nötknäpparen och de fyra världarna".

- Det är en riktigt stor, påkostad Disney-fantasi. Det är raka motsatsen till vad Lasse brukar göra. Det kanske var därför de tyckte det var kul att han skulle göra den, säger hon.

Fakta: "En sista semester"

TT

Dramakomedi i regi av Paolo Virzi ("Galna av lycka", "La prima cosa bella") med Helen Mirren och Donald Sutherland i huvudrollerna. Baserad på Michael Zadoorians roman med samma titel.

Handlar om ett åldrande par som ger sig ut på en resa från Boston till Key West i Florida med sin husbil för att hitta tillbaka till livet och kärleken.

Helen Mirren nominerades till en Golden Globe för sin roll i filmen.

Får svensk biopremiär den 16 mars.

MEST LÄST