Musse Pigg 90 år – men kommer du ihåg de här kända mössen?

På söndag har det gått 90 år sedan publiken fick möta Musse och Mimmi Pigg för första gången. Under åren har de fått sällskap av flera andra populära kulturgnagare. GP har listat några av historiens mest kända fiktiva möss och råttor.

ANNONS
|
Bild: BERTIL ERICSON

Musse och Mimmi Pigg

0
Båda karaktärerna firar 90 år sedan de första gången dök upp i den tecknade filmen Steamboat Willie. Kanske kan någon överta kändisskapet i framtiden, men än så länge är Musse och Mimmi den fiktiva muslistans Jay-Z och Beyoncé.

Splinter

0
Läromästare till sköldpaddsninjorna Leonardo, Donatello, Raphael och Michelangelo. Debuterade 1984 i serietidningen Teenage Mutant Ninja Turtles av Kevin Eastman och Peter Laird.
Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Maus

0
Art Spiegelmans hyllade serieroman Maus är en förintelseberättelse. Den baserar sig på Art Spiegelmans pappas upplevelser. Där har dock människorna bytts ut till antropomorfiska djur.

Husmusen

0
Uppe på höga berget bor Husmusen hemma hos Bamses farmor. Likt många andra fiktiva möss är hans bästa vän en katt, närmare bestämt Katten Jansson, som han gillar att retas med.

Remy

0
Disney har en lång tradition av berättelser om djur. Därför har det också blivit en hel del gnagare. I Disney/Pixar-filmen Råttatouille möter vi Remy. En parisisk råtta som drömmer om att bli kock.

Jerry

0
Ena halvan i den tecknade duon Tom & Jerry som mötte publiken redan 1940. Konceptet brukar gå ut på att Tom jagar Jerry som hittar på ett kreativt sätt att sätta Tom i knipa. Duon har parodierats av Simpsons där barnen tittar på tv-programmet Itchy & Scratchy.

Speedy Gonzales

0
Han brukar kallas för den snabbaste musen i hela Mexiko. Speedy Gonzales är en Looney Tunes-karaktär som dök upp i en tidig version i filmen Cat-Tails for Two 1953.

Ripipip

0
I C.S. Lewis Narnia är Ripipip mössens hövding. Han är känd för sitt mod och tar sin ära på ett väldigt stort allvar. Han dök upp 1951 i Caspian, prins av Narnia, som är den fjärde boken i Narnia-serien.
Bild: Johan Nilsson/TT

Frankie och Benjy

0
Fans till Douglas Adamas Liftarens guide till galaxen känner kanske igen Frankie och Benjy. Där är de inte bara möss utan också transdimensionella varelser. Förra året blev de omnämnda i Sverige när gatukonstkollektivet Anonymouse gjorde en miniatyrversion av en bokhandel på Amiralsgatan i Malmö. Bokhandeln fick namnet "Frankie & Benjys böcker". Foto: Johan Nilsson/TT

Stuart Little

0
Familjefilmen Stuart Little kom ut 1999. Sedan dess har det kommit ut två uppföljare och även en tv-serie. En lite märklig kuriosa kan vara att manus till filmen skrevs av Greg Brooker och skräckfilmsregissören M. Night Shyamalan.
Bild: Jonas Ekströmer

Klas Klättermus

0
Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen är originaltiteln på den norska barnboken från 1954 av Thorbjørn Egner. Till boken finns ett antal uppskattade visor som många nog fortfarande kan nynna stycken av. Foto: Dramatens uppsättning av Klas Klättermus 1999. Jonas Ekströmer/TT
Bild: Roger Lundsten/TT

Dieselråttor och sjömansmöss

0
SVT:s julkalender år 2002 var Dieselråttor och sjömansmöss, som spelades in i Göteborg. Den utspelar sig på ett fartyg och handlar om hur barnen Ofelia och Philémon blir krympta och tillfångatagna av råttor. Foto: Roger Lundsten/Scanpix

Fievel Mousekewitz

0
Den här amerikanska långfilmen från 1986 utspelar sig hundra år tidigare. Den handlar om Fievel Mousekewitz och hans familj som bor i Ryssland men bestämmer sig för att flytta till Amerika. Filmen fick en uppföljare 1991 vid namn Resan till Amerika - Fievel i vilda västern.
Bild: Shizuo Kambayashi

Pikachu

0
Är Pikachu en mus? Nja, det är i vilket fall en pokémon av mustyp. Åtminstone om man ska gå efter den så kallade pokedexen som används i spelen och tv-serien för information om olika pokémons. Pikachu är förstås den mest kända men det finns ett flertal pokémons som tillhör kategorin. Foto: AP Photo/Shizuo Kambayashi

Kuriosa om Musse Pigg

Fram till 1946 gjorde Walt Disney själv rösten till Musse Pigg i samtliga filmer.

Musse Pigg skulle egentligen heta Mortimer, men Walt Disneys fru Lillian tyckte att det lät för högfärdigt.

En av de mest kända Musse Pigg-produkterna var en klocka som såldes för $3.75 år 1933.

När Musse fyllde 50 år blev han den första animerade figuren att få en egen stjärna på Hollywood Walk of Fame.

Musses namn på olika språk är Topolino (italienska), Micky Maus (tyska), Mikki Hiiri (finska) och Michael Musculus (latin).

Källa: Egmont Publishing

ANNONS