Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/4
ANNONS ▼

Närmar sig drömmen – eget vikingasvärd

Jan Petersson har länge drömt om ett eget vikingasvärd. Nu har han beställt en kopia av ett tusenårigt svärd från Bohusläns museum.

Vikingasvärdet har plockats ur sin monter och i ett av rummen på museet tas det omhand med största försiktighet. För att järnet inte ska rosta mer ska det inte röras i onödan och plasthandskar är ett måste för de som hanterar det.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

En av de på plats är Jan Petersson, han följer mätningarna intresserat. Det är han som beställt svärdet som till mångt och mycket ska likna svärdet som man plockat fram ur sin monter.

– Tänk om det kunde berätta historien för oss, det hade varit trevligt. Men vi får skapa historia genom att återskapa ytterligare ett svärd så att folk får se hur det såg ut i sin forna glans.

Det var under ett besök på Bohusläns museum tidigare i somras som han såg svärdet i en monter. Då hade han under ett tag funderat mycket på att beställa ett svärd.

Sagt och gjort. Jan Petersson tog kontakt med smeden Tord Bergelin som specialiserat sig på att tillverka svärd och yxor. Sedan fick de tillstånd att plocka fram svärdet ur sin monter på museet för att undersöka det närmare.

– Det är inte vanligt att folk kommer och vill kolla på något i samlingarna. Det kan vara forskare som vill titta på något, men inte vikingasvärd, säger Ingela Lundin, arkeolog på museet.

Hon förklarar att ett sådant besök kräver mycket förberedelser, både för museet och besökarens skull. Men det ger även tillbaka.

– Dokumentationen som vi får är jättebra och jätteviktig. Det ökar värdet på föremålen att någon kan tala om hur de är uppbyggda.

 

Just det här svärdet är utlånat till Bohusläns museum från Historiska museet i Stockholm. Där har det förvarats sedan 60-talet då det lämnades in av två systrar från Stockholm. Då hade svärdet hängt 90 år i deras hem. I Bohusläns museum har svärdet varit en del av den permanenta utställningen sedan museet öppnade.

Var svärdet från början hittades är okänt, man vet inte exakt hur gammalt det är men vikingatiden brukar man säga varade från år 700 till 1060. Järn är ett känsligt material, det har rostat genom åren och för att bevara det så länge som förvaras svärdet på museet i en speciell monter med torrt klimat.

I rummet på museet fortsätter Tord Berglin ta mått på svärdet. Han berättar att han som smed ofta får frågan om han gör grindar och gångar.

– Då säger jag nej, jag gör vassa saker.

Framför allt tillverkar han yxor och svärd och många kunder finns i USA. Att som i dag använda ett riktigt svärd för sina mätningar trivs han med.

– Jag känner mig fruktansvärt privilegierad. Att kunna ge liv till ett nytt svärd. Det är det bästa som finns för mig.

En månad räknar han med att det ska ta och tillverka svärdet. Prislappen väntas landa på ett femsiffrigt belopp.

Jan Petersson förklarar att det blir en fri tolkning av svärdet. Hantaget ska bestå av ask och alm och namnet på hans svärd ska bli Dagaz efter en runa.

– Jag har alltid varit intresserad av vapen och svärd. Att se det konstnärliga i hur man får fram dem. Det är inte vad de är till för utan hur de är tillverkade som är det intressanta.

MEST LÄST