Gaten Marazzo, Finn Wolfhard, Caleb McLaughlin och Noah Schnapp i den andra säsongen av "Stranger things". Pressbild.
Gaten Marazzo, Finn Wolfhard, Caleb McLaughlin och Noah Schnapp i den andra säsongen av "Stranger things". Pressbild.

Nya "Stranger things" nu ännu mörkare

"Stranger things" har hyllats av kritiker och tittare. Snart är det premiär för säsong två – som sägs bli ännu mörkare än den förra.

ANNONS
|

Serien om den lilla staden där pojken Will försvinner till en parallell verklighet gjorde stor succé och hyllades av kritikerna för dess kärleksförklaring till 80-talets populärkultur.

Men det är inte enbart nostalgin som ligger bakom hyllningarna – utan det är en kombination som gör det, enligt Helena Lindblad, filmkritiker på DN Kultur.

- Jag tror att det är blandningen av charmig 80-talsnostalgi och en väldigt vågad, mörk dramaturgi, säger hon.

ANNONS

"Ännu mörkare"

Nu på fredag har den andra säsongen av "Stranger things" premiär på Netflix, och tittarna kan vänta sig en ännu mörkare säsong än den föregående.

- De har själva sagt att det ska bli ännu mörkare, om det nu är möjligt. Den var väldigt välskriven och genomarbetad, hög kvalitet i hela produktionen, så man förväntar sig nog en tv-serie med hög kvalitet och, i bästa bemärkelse, med sträcktittningspotential som den förra säsongen hade, säger Helena Lindblad.

Enligt Lindblad har serien inspirerats av Steven Spielbergs filmografi, särskilt när det kommer till att vara djupt personlig. Men hur "Stranger things" gör avtryck på andra produktioner är svårt att säga.

- Det är en ganska egen genre, en blandning av thriller och fantasy. Men jag kan tänka mig att den påverkar, att den öppnar för mer vågade, genreöverskridande personliga berättelser. Den är ett exempel på att de stora strömningstjänsterna har ganska högt i tak när det gäller personliga intryck, nu i alla fall, säger hon.

ANNONS

Tänjer gränserna

Huvudpersonerna i "Stranger things" är barn, men serien utspelas på 80-talet och innehåller en hel del inslag om en förälders skräck över att ha förlorat sitt barn.

- Den här serien visar att man kan tänja gränserna på vad som är målgruppsanpassning. Den har ingen specifik målgrupp, säger Helena Lindblad.

TT
Fakta: "Stranger things"

Bröderna Matt Duffer och Ross Duffer ligger bakom "Stranger things" som utspelas i ett litet amerikanskt samhälle på 80-talet där pojken Will plötsligt försvinner och mystiska saker börjar inträffa. Tittarna får också träffa flickan Eleven, som har telekinesiska krafter.

I rollerna märks bland andra Winona Ryder, Millie Bobby Brown, Finn Wolfhard och Gaten Matarazzo. Säsong ett hade premiär på Netflix i Sverige sommaren 2016 och säsong två har premiär den 27 oktober. Även en tredje säsong ska spelas in, enligt seriens skapare.

Fakta: Internationella recensioner

Hollywood Reporter: "'Stranger things 2' är ganska bra och, om dina förväntningar inte är för höga, väldigt tillfredställande".

CNN: "'Stranger things 2' har en del att leva upp till med tanke på hur säsong ett slutade, och det uppfylls ganska sömlöst".

The Telegraph: "Tonårskamratskapet och humorn är där, men Duffer-bröderna har trappat upp skräcken".

The Independent: "Stephen King/Steven Spielberg-vibbarna är fortfarande framträdande".

ANNONS