Är pengar makt? Andrea Björkholm och Elin Söderquist gör lysande insatser i Maktdröm. Pjäsen spelas i vår för högstadieelever i Västra Götaland.
Är pengar makt? Andrea Björkholm och Elin Söderquist gör lysande insatser i Maktdröm. Pjäsen spelas i vår för högstadieelever i Västra Götaland.

Rappt och tankeväckande

I torsdags var det teaterfest på Regionteater Väst. Då var det urpremiär av Maktdröm. Bohusläningen recensent lämnade inte teatern besviken.

ANNONS
|

Drömmar om makt. Hur ser de ut? Och vad är egentligen makt? Och hur får man den? Med dessa frågor i bagaget presenterar skådespelarna Andrea Björkholm och Elin Söderquist under en timme det laddade ordet makt. De står på en snyggt kvadratiskt uppbyggd scen. Eller uppbyggd är fel ord, den är mer inbyggd. Gränsen mellan scen och publik är minimalisk. Vi sitter nära på tillfälligt byggda bänkar. På scenen ligger blå glänsande figurer i mänsklig storlek. Bakom Elin och Andrea är stora videoskärmar. På ett effektfullt sätt används filmklipp och bilder för att förstärka deras berättelse.

De unga skådespelarna (ja, de ser ganska unga ut) talar de närvarande högstadieelevernas språk. De vinner stor trovärdighet, inte bara på tilltalet utan även på sin scennärvaro och framförallt på deras fantastiskt fina samspel. Manuset är skrivet av Astrid Menasanch Tobieson tillsammans med skådespelarna och hela teamet.

ANNONS

De ger oss påhittade anekdoter. Som den om en kvinna på tåget som ställde sig iväg när tågvärdarna ville kasta av en kille utan biljett. Men de ger oss även sann fakta så som att var tredje ungdom väljer att avstå sin makt att påverka samhället eftersom de inte anser sig ha tid med sådant. Från verkligenheten ger de oss, bland annat, berättelsen om Tankman som ställde sig framför stridsvagnarna på Himmelska fridens torg. På detta sätt förklarar på ett tydligt och snyggt sätt vad makt handlar om. Det är rappt och självsäkert. De blandar in oss hela tiden. "Är makt att få andra att göra det du vill?" "Stå upp - sitt ner". Vi lyder. Men varför? För att de står på scenen?

Det vikigaste de vill lära ut är att vi själva, i detta fall de unga, måste ta makten och använda den på rätt sätt. Tre saker behövs för att människan ska använda sin makt. Dessa tre är tid, pepp och en aktion. Så vad har de förberett för oss? En aktion såklart. Fyra olika brev skickas runt att välja mellan. Ett till Västtrafik, ett till statsministern, ett till Tankman och ett till justitieministern.

Med den här föreställningen bevisar Regionteater Väst verkligen att de aldrig tvekar inför sitt uppdrag. Ständigt fortsätter de att söka nya former, uttryck och intressanta ämnen. De verkar älska att utmana sig själva och överraska sin unga publik. Stort plus också för den animerade filmen, jag hittade på webben, som hör till föreställningen. Högstadieeleverna får i vår möta modern scenkonst när den är som bäst. Jag hoppas verkligen de tar till sig budskapet.

ANNONS
ANNONS