Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/7
ANNONS ▼

Rocklegendaren Chuck Berry är död

Rock & roll-legendaren Chuck Berry har dött, rapporterar ABC News. Han blev 90 år gammal.

Det var på lördagen som den amerikanske musikern Chuck Berry dog. Musiklegendaren blev 90 år gammal. Hans död bekräftas av den lokala polisen enligt ABC News. Larmet kom strax före ett på eftermiddagen, lokal tid. Chuck Berry hittades livlös i sitt hem på Buckner Road och upplivningsförsöken visade sig vara förgäves.

Formade rock 'n' roll

Berry var en av de musiker som lade grunden till rock 'n' roll-musiken och anses vara en pionjär till rörelsen. Han anses ha varit en influens till musiker så som the Beatles, Elvis Presley, the Rolling Stones, med flera, skriver musiksajten Pitchfork

1958 kom låten Johnny B. Goode som också kom att bli en av Berrys allra mest kända låtar. Berry var också känd för sin så kallade duckwalk som senare även togs efter av AC/DC:s Angus Young. En hyllning till Berrys duckwalk finns även med i kultfilmen Tillbaka till framtiden. 

Finns i rymden

Hans musik finns även med på grammofonskivan Voyager Golden Record som Nasa skickade ut tillsammans med sina rymdsonder 1977. 

Chuck Berry blev förevigad i samband med att han var en av de första artisterna att väljas in i Rock and Roll Hall of Fame. Polisen i St. Charles County, Missouri, skriver på sin hemsida att familjen ber att lämnas i fred för att få sörja.

När rocklegendaren fyllde 90 år, tillkännagav han att han skulle ge ut ett nytt studiealbum under 2017 – det första på 38 år. Albumet hann dock inte släppas.

 

 

MEST LÄST