Sångmön i skärgården

Om Evert Taube hade levt skulle han ha fyllt 125 år i går. Sveriges Radio-journalisten Peter Johansson åkte till Ängön för att berätta historien om ofrivilliga sångmön Huldas Karin.

ANNONS
|

Den 12 mars 1890 föddes Axel Evert Taube i Göteborg. I går var det exakt 125 år sedan och födelsedagen firas med hyllningskonserter lite här och där. I Havstenssunds Folkets Hus, söder om Grebbestad, firas vistrubaduren med den omsjungna Monsunsoppan.

Kvällen inleds inte helt överraskande med En solig morgon i norra Bohuslän. Sjunger Taube gör far och son Lars-Eric och Johan Frendberg.

Även om Evert Taube mestadels bodde i Stockholm och Göteborg var han i flera omgångar längs Bohuskusten. I början av 1950-talet höll han till på Otterö söder om Grebbestad där han bland annat skrev just En solig morgon och Så länge skutan kan gå.

ANNONS

Men redan under andra världskriget tillbringade Taube som bekant tid längre söderut i Bohuslän. 1942 kom han till Ängön och Flatön utanför Orust.

Om tiden där berättar Sveriges Radio-journalisten Peter Johansson, som själv är uppvuxen i Stenungsund. På söndag sänds hans dokumentär Evert Taube och Huldas Karin i P2.

– Huldas Karin är min favoritvisa med Taube, det har den alltid varit. Det är något med texten, säger Peter Johansson, som vanligtvis jobbar som reporter på Sveriges Radios trafikredaktion.

Inbjudan till Bohuslän, Maj på Malö, Min älskling och Huldas Karin – det var där på Ängön som Evert Taube inspirerades till några av sina mest kända verk.

Hans läkare och vän Ernst B Sahlénrådde honom att åka dit för att råda bot på Taubes svåra astma och dysterhet. Vissångaren hyrde in sig hos Hulda och Anders Johansson. Under någon av vistelserna på ön såg han, i kröken i Stättebacken, den då 16-åriga Karin Johansson. Hon var dotter till värdparet.

– Jag försöker reda ut vem Huldas Karin var helt enkelt. Hon blev hans sångmö och det ganska ofrivilligt, säger Peter Johansson.

Ute på ön möter Peter Johansson Eva Jarnedal, dotter till Karin och känd för att vara en del av Taubetolkande Öbarna. Även Anna-Greta Westberg medverkar, syster till Karin. Under tiden på Ängön blev Evert Taube väl omhändertagen av familjen Johansson. Inspirerad av Bohusläns mer lummiga delar diktade han om vad han såg.

ANNONS

Släktingarna berättar om minnen av Evert Taube och hans relation med den unga Karin.

– Karin verkar ha varit den som umgicks mest med Taube när han var på ön. Karin tyckte nog att han var en gammal gubbe, men dottern Eva trodde att han lät sig förälskas i henne för att kunna skriva sina visor, säger Peter Johansson.

De flesta visorna från Ängön finns att hitta i vishäftet Ballader i Bohuslän, som gavs ut i december 1943. Huldas Karin kom däremot senare och finns i Ballader i det blå från 1948.

Men enligt Peter Johansson, som också intervjuar litteraturvetaren och Taubeforskaren David Anthin, hade visorna lika gärna kunnat handla om en kurort i Falköping.

– Det var populärt bland kultureliten i Göteborg att åka dit. Kanske hade det kunnat bli Maj på Falköpings kurort i stället, säger Peter Johansson och skrattar.

Förutom en gammal SR-intervju med Karin Jarnedal själv, namnet hon hade som gift, spelas flera Taubevisor och tolkningar upp. Givetvis är Huldas Karin en av dem. Den lokale trubaduren från Strömmarna, Gåke Gunnarsson, sjunger visan så som den är skriven.

– Han tolkar den på äkta Orust-dialekt. Det gjorde ju inte ens Taube, fast han skrev den ändå på dialekt.

ANNONS

Peter Johansson har fått en annan bild av Taube under researcharbetet.

– Han höll inte bara på med visor utan försökte ta sig fram som konstnär. Det blev aldrig heller den där stora romanen från Ängön som var tänkt, i stället blev det visor, säger han.

– Evert Taube kämpade länge för att bli accepterad av kulturlivet.

Dokumentären var klar redan i höstas, men producenten tyckte att det var en bra idé att sända den i samband med Taubes 125-årsdag. Peter Johansson erkänner att han är lite nervös inför att programmet sänds på söndag.

– Det handlar ju om en nationalskald. Min mormor som är 99 år kommer nog att lyssna med stort intresse på söndag, hon kan väldigt mycket om visor, säger han.

Evert Taube avled 31 januari 1976 i Stockholm. Han ligger begravd på Maria Magdalena kyrkogård på Södermalm. Där hölls en minnesstund hölls under torsdagen för att hedra nationalskaldens 125-årsdag.

Folkets Hus, Havstenssund: Firas på fredagskvällen. Lars-Eric och sonen Johan Frendberg spelar Taube-låtar. Båda två har prisats för sina tolkningar av Evert Taube.

Bohuslän museum, Uddevalla: Visans Dag i Norden firas på lördag.

Nordiska Akvarellmuseet, Skärhamn: På lördag firar Tjörns Visans Vänner födelsedagen med en konsert. Gästartister är Lotta Rossövik och Axel Falk.

Kulturhuset Fregatten, Stenungsund: På lördag blir det Taubeafton med Gåke Gunnarsson, Kristoffer Toffe Sköld och Ebba Knutsson.

Kulturbruket på Dal, Mellerud: Visklubb -67 ger Evert Taube sin hyllning i en helaftonskonsert på söndag.

Peter Johanssons P2-dokumentär sänds på söndag klockan 14.00. Den som missar programmet kan även lyssna i efterhand på Sveriges Radios hemsida eller i appen.

ANNONS