Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/6
ANNONS ▼

David fångar festivalkänslan

Är det dags att komma i festivalstämning? Lite hjälp kan du få om du beger dig till museet. Där visar fotografen David Scherman upp bilder från de tidigare festivalerna.

Om mindre än en vecka är det dags för den femte upplagan av Uddevalla solid sound. Då väntar tre intensiva dagar för fotografen David Scherman. Han är festivalens egen fotograf och har fotat sedan starten 2012 på Studio 32:s bakgård. Vi träffar honom på Bohusläns museum där han precis har öppnat sin utställning med ett urval av alla de bilder han tagit under de fyra festivalerna. 
– Det känns bra, det var många som kom på vernissagen i går, säger han. 
Hela våren har han jobbat med utställningen. För det visade sig inte vara så lätt att välja ut vilka bilder han ville ha med i utställningen.

– I det första urvalet hade jag 230 bilder, skrattar han. 
Det har varit svårt, förklarar han, för han ville gärna kunna förmedla alla de upplevelser festivalen har alstrat. Men efter lite hjälp under urvalsprocessen hänger det nu 33 bilder framför honom på de vita väggarna. Det är inte bara bilder på stora artister på scen utan på många av bilderna är kameran vänd mot publiken, antingen framför scenen eller på festivalområdet, Tillsammans skapar de en helhet. 
– För mig handlar det inte om att få en skarp bild av en sångare med en mikrofon. Jag vill ge något mer än det.  
Han förklarar att det handlar mer om att fånga en känsla. Det tycker han att han har fått utrymme att göra under de här fyra festivalerna. 

– Jag har fotat på en del festivaler innan. Då har det varit ganska stressigt, man fotar artisterna under de tre första låtarna, sedan rusar man till pressrummet för att skicka iväg sina bilder. När man jobbar på ett sådant schema missar man så mycket. 
Han visar en bild på två vänner. De omfamnar varandra på marken. 
– Den är lite suddig, men det gör inget, det förhöjer bara stämningen av de dansat så de ramlat omkull i berusning av musiken.
Det är just det här han vill fånga i sina bilder. 
– På en festival får människor verkligen leva ut i stunden och ryckas med av musiken. Och här får man lov att vara i det tillståndet. Det är så mycket måsten och allvar annars. 
Även han själv har tillåtit sig själv att ryckas med i det rus musiken kan skapa. Förra året var det Silvana Imam och Cleo som berörde David till tårar. 
– Då blev jag verkligen träffad där jag stod i diket och fotograferade. De kom med något nytt och berättade saker som inte sagts förut. 
Det som utmärker Solid sound, enligt David, är just alla de grymma artisterna. 
– De har verkligen gjort ett bra jobb. Det har varit så mycket musik som faktiskt berör av artister som faktiskt har något att säga. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

MEST LÄST