Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

JOTO_J_160617_solid_sound_01206
Dansvänligt. Norlie & KKV fick asfalten att gunga på fredagen.

"Minnet blir roligare om man dansar"

Tre dagar fest på en annars så hård och menlös asfaltsparkering. Tänk, det trodde vi aldrig - att det skulle gå att genomföra en festival på Kampehof. Redan efter bara några minuter på det nya området förstod jag, och många med mig att det faktiskt kändes helt ok. Vi gillade den intimare känslan. 200 meter bort kunde Riversideängen ligga med sina hot om rasrisk. Men, visst med facit i hand förstår jag arrangörerna frustration - hade festen blivit av på ängen hade fler fått lov att vara med på festen. Det blev publikrekord med totalt 16 000 besökte festivalen under de tre dagarna, men det var många som inte kom in. På lördagen fullt redan vid 21.00.

Hur summerar jag då tre dagar festival? Tre underbara sommarkvällar, där två av tre faktiskt bjöd på riktigt soligt väder, med musik, dans och framför allt gemenskap. Från bebisen på magen, till femåringen - lycklig med sitt rosa sockervadd och den nykläckte studenten, samt den rockande trebarnsmorsan och den glade pensionären med rullatorn - alla kände vi oss välkomna. På museet precis bredvid festivalområdet såg jag nyligen fotografen David Schermans bilder från de tidigare fyra festivalerna. Han beskriver det så bra, i både bild och text, vad det är Uddevalla Solid Sound handlar om. "Det finns en kraft i musikkulturen som öppnar upp, träffar oss och för oss samman" skriver han i sin utställningstext. Det är det jag bär med mig in på festivalen i år.

Alla dessa fantastiska artister träffar oss hårt i hjärtat med deras musik. På torsdagskvällens mjukstart har Thomas Stenström, på hemmaplan med den skrikande massan och Uddevallasiluetten framför sig, nästa svårt att få fram något annat än tack i sitt mellansnack. På fredagskvällen verkar ungdomarna aldrig vilja sluta dansa på när Milwin, ännu en Uddevallastjärna står på scen. Tidigare den kvällen startade ett medelålderspar även en fantastisk massdans när Norlie & KKV uppträdde. Unga och gamla, sida vid sida, dansade fångade av stundens glädje. Kika gärna in på vår webb och leta fram den videon i vår direktrapporteringen från festivalen. Där hittar ni också hundratalsbilder från de tre dagarna. Kanske fångade vi just dig?

Ja, festivaler är något alldeles extra. Ett annat dansminne jag bär med mig från årets fest är hippiemamman som förtvivlat försökte få dottern (gissar jag att det var) och hennes tonårskompisar att dansa med henne. Hon sa några kloka ord att lägga på minnet "Minnet blir roligare om man dansar". Om jag ska ge någon negativ kritik så är det att trots de unga barnens stora närvaro i år så var det ont om aktiviteter för dem. Och artister de ville se - började alldeles för sent. Fem upplagor av Uddevalla Solid Sound har vi nu lämnat bakom oss. Vi vet inte om det kommer en till. Men låt oss hoppas på det!

MEST LÄST