Bild: Hugo Röjgård
Bild: Hugo Röjgård

Trädkramarna blir föreställning

De kallar det en berättelse om miljökamp, demokrati och vår stund på jorden. Miljöföreställningen "Trädkramarna" har urpremiär i på Ljungskile folkhögskola på fredag.

ANNONS
|

– Vi har intervjuat människor som var med, och det vi berättar är sådant som folk har berättat för oss. Som komiska händelser. Sedan har vi satt ihop det till egna karaktärer. säger Sara Nilsson från kabarégruppen Sweet Dreams.

Det är drygt 30 år sedan som tusentals personer protesterade mot motorvägsbygget E6 i Bohuslän. Speciellt sträckan mellan Stenungsund och Ljungskile var föremål för protester, vilket ledde till en av de största svenska aktionerna av civil olydnad någonsin. Begreppet "trädkramare" hade landat i Sverige och Ljungskile blev en mötesplats för dem.

Läs även: Trädkramarna i Ljungskile förändrade Sverige

ANNONS

Sara Nilsson gör föreställningen tillsammans med Anna Jonsson. Båda är artister, musiker och manusförfattare i kabarégruppen Sweet Dreams, och båda är engagerade i föreningar som Naturskyddsföreningen och Miljöförbundet Jordens Vänner. Regissör till "Trädkramarna" är Emma Swenninger.

– Vi har ett personligt engagemang. Anna var på 20-årsjubileet på Ljungskile folkhögskola, och där var det många berättelser som fängslade henne. Så vi var intresserade av att veta mer, och vi ville berätta den här historien för att den är viktig idag också, säger hon.

Trots att de är en kabarégrupp, kommer den här föreställningen inte att spelas i kabaréform.

– Men vi spelar och sjunger och gör mycket a capellasång, och så har vi lite instrument som fiol, flöjt och rytm.

ANNONS