Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/2
ANNONS ▼

Uddevalla har fått en ny skulptur

Skulpturen som tidigare stod vid Pilane på Tjörn kom på plats i Skeppsviken under onsdagseftermiddagen. Invigningen sker på lördag den 17 mars.

– Vi hittade en ganska bra placering. Den syns ganska bra och tittar ut mot havet, säger Carl Casimir, kommunantikvarie i Uddevalla. 

Skulpturen "Syrisk häst" är fem meter hög och gjord av järn. Att konstnären Mohannad Soleman valde att göra just en häst, och just av järn är ingen slump. Båda delarna har djup symbolik, berättar han.

– I den arabiska kulturen är hunden och hästen två viktiga, gamla vänner till människan, och för mig är hästen den främsta, säger han.

Hästen har hjälpt människan mycket genom historien. Om en man är ledsen, säger han, så blir mannens häst också ledsen.

– Så den är inte bara viktig som hjälp, den står också människan väldigt nära, säger Mohannad Soleman.

Hästen är en symbol för äkthet och för kraftfullhet och den är tålig, det ville han förstärka och visa genom att välja ett material som har liknande kvalitéer.

– Jag ville göra den i järn för att järn också är flexibelt och tåligt, säger han.

Sedan sommaren 2017 har den stått i Pilane skulpturpark på Tjörn, men nu har Uddevalla kommun fått hyra den. Skulpturen fraktades därifrån på onsdagsmorgonen och kom på plats under eftermiddagen.

– Vi har skrivit ett avtal om att hyra den under ett år. Skulle vi vilja köpa den kan vi dra vi av en del av den kostnaden, säger Carl Casimir.

Mohannad Soleman kom från Syrien till Sverige 2015.

invigningen sker på lördag den 17 mars klockan 14:00 på Skeppsviken.

MEST LÄST