Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Image - 1
Historia. Jimmy Karlsen Lövberg och Ann Hellman är en av de som varit med och skrivit Dinglarens väg – Vorsnos drom. Boken där resandefolket berättar sin egen historia. På bilden syns Willy Karlsson, Jimmy Karlsen, Åsa Trollälven och Martina Martiunelle-Taikon

Unik bok om resandefolket

Dinglarens väg – Vorsnos drom så heter boken där resandefolket berättar sin egen historia. – Det här är första gången vi får komma fram på det här viset, säger Jimmy Karlsen Lövberg.

I veckan presenterades boken på Bohusläns museum. Jimmy från Uddevalla, resande och en av författarna, och Ann Hellman en av bokens redaktörer berättade om projektet.

– Det är en unik och viktig bok – en del av den svenska historien som inte berättats tidigare, förklarar Ann.

Inspiration till projektet fick Ann när hon tillsammans med etnolog Britt-Inger Lundqvist arbetade med att ta fram resandes berättelser för Örebro läns museum

– Materialet var för bra. Britt-Inger är resande själv. Vi kunde inte släppa iden med en bok.

Texterna är skrivna av personer som definierar sig som resande eller som har kopplingar till resandefolket, den största av fem undergrupper inom den nationella minoriteten romer. Ungefär 30 personer har hjälpt till med boken, till exempel med texter eller bilder. 25 av dem tillhör resandefolket. Tanken var att synliggöra det resande folket underifrån, inifrån med och av resande.

Alla författare fick i uppgift att utgå ifrån orden framtid och resandefolk. För att få inspiration och kunna läsa varandra historier bildade man en Facebookgrupp.

Jimmy känner igen sig i många av berättelserna.

– Det är som stickprov om livet från olika platser i Sverige. Det handlar om allt från klass till identitet till homosexualitet.

Jimmys text tar avstamp i ett möte på Systembolaget som ledde till vänskap.

– Jag visste inte att David var resande, men kände direkt att det var något. När jag sedan såg hans flakcykel utanför och han berättade att han cyklat från Prag måste jag bara fråga och bjuda hem honom.

Jimmy menar att det är många skillnader mellan honom och en vanlig medelsvensson.

– Jag har en helt annan tillhörighet, andra seder. Det är språket och smågrejer, säger Jimmy.

I publiken satt bland annat Åsa Trollälven och Martina Martinelle- Taikon. Åsa är en av författarna. Hon växte upp hos sin mormor eftersom mamman var död.

– Jag visste inte om att jag var resande förrän jag blev vuxen. Att vi var mörkare än andra berodde på att vi var valloner sa mormor.

Genom mammans kusin i en annan del av landet och släktforskning har hon hittat sin historia som hon berättar i boken.

– Även om jag blev lite sur på mormor tror jag egentligen inte att mitt liv blivit så annorlunda om jag vetat. Fast jag hade kunnat romani.

MEST LÄST