Moa Gammel, Alexandra Rapaport och Sofia Ledarp möter pressen för att summera vad som hänt sedan uppropet #tystnadtagning publicerades för snart ett år sedan.
Moa Gammel, Alexandra Rapaport och Sofia Ledarp möter pressen för att summera vad som hänt sedan uppropet #tystnadtagning publicerades för snart ett år sedan.

"Vi har ryckt ut och hjälpt utsatta"

Uppropet #tystnadtagning satte snöbollen i rullning i Sverige. Ett år efteråt beskriver initiativtagarna effekten av vittnesmålen om sexuella övergrepp och trakasserier i film- och teaterbranschen som "monumental".

ANNONS
|

Moa Gammel, Alexandra Rapaport och Sofia Ledarp representerar de mer än 700 skådespelarna i #tystnadtagning. Den här dagen möter de pressen tillsammans med kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) och SF Studios vd Michael Porseryd för att summera vad som har hänt sedan den 8 november förra året då uppropet skapade chockvågor i det svenska samhället – men också ute i världen.

- Hollywood följde #tystnadtagning. De hörde av sig till oss efter uppläsningen på Södra Teatern och frågade "hur har ni gjort"? Och så fick vi skicka material till dem och sedan bildades "Time's up", berättar Moa Gammel om den amerikanska motsvarigheten till initiativet.

ANNONS

Möte på fredag

Sofia Ledarp säger att hon bär på en känsla av "ljus och hopp" inför framtiden. Film- och teaterbranschen har tydligt visat att man tar vittnesmålen på allvar och konkreta initiativ har tagits för att stoppa fler övergrepp. Det handlar bland annat om gedigna utbildningsinsatser, men också om arbetsplatsenkäter, rapporter, visselblåsarsystem på institutionerna och den kommission mot sexuella trakasserier som Teaterförbundet tillsatte i januari i år.

- Vi har haft jättemånga samtal med de största makthavarna i vår bransch, fast bakom lyckta dörrar. Och vi har en massa åtgärdspunkter vi kommer att gå vidare på i den här frågan, säger Moa Gammel.

På fredag anordnas en träff där branschföreträdare från film och tv ska möta representanter för #tystnadtagning – och där kommer åtgärdspunkterna att presenteras.

Har hjälpt kvinnor

Moa Gammel, Sofia Ledarp och Alexandra Rapaport framhåller att det redan från början var oerhört viktigt för gruppen att inte hänga ut enskilda individer, utan i stället fokusera på makt och de strukturer som gör övergreppen möjliga. Men #tystnadtagning-kollektivet har också akut fått hjälpa kvinnor som utsatts för övergrepp eller trakasserier.

ANNONS

- Vi har haft flera incidenter där vi har ryckt ut som grupp och hjälpt individer som har varit utsatta, berättar Moa Gammel.

Men informerar ni arbetsgivarna om vilka de svin är som utsätter sina kollegor för sådant här? undrar en journalist på presskonferensen. Absolut, svarar trion.

- #tystnadtagning har som rörelse sett till att få människor lyfta ibland – där det inte har fungerat. Där man vet att de har ett track record som inte stämmer överens med det vi jobbar med, säger Alexandra Rapaport.

De är medvetna om att det kan ta tid innan en verklig förändring har skett i samhället.

- Om det inte finns ett system som backar upp den här revolutionen kommer man att gå tillbaka till det gamla, eller något värre. Vi såg i valrörelsen att metoofrågorna hamnade väldigt långt ned på många av de största partiernas agendor, det man debatterade i valrörelsen, det var abortrörelsen. Det är extremt viktigt att vi fortsätter orka jobba och driva frågan vidare, säger Moa Gammel.

ANNONS
TT
Fakta: #tystnadtagning

8 november 2017, 456 skådespelare samlas i ett gemensamt upprop i Svenska Dagbladet där de berättar om sexuella övergrepp och trakasserier som de har bevittnat eller utsatts för i film- och teaterbranschen. Efter hand ansluter sig fler till uppropet. #tystnadtagning fick ett stort genomslag i Sverige och utomlands och följdes av en lång rad upprop från andra branscher.

9 november avlöser krismötena varandra på institutionerna, bland annat på Dramaten, där vd:n och konstnärlige ledaren Eirik Stubø säger att han är "förfärad" över det som uppdagats. Svenska Filminstitutet skärper samtidigt kraven på de produktionsbolag man väljer att stödja.

19 och 20 november 2017 samlas hundratals skådespelare på olika scener i landet för att läsa upp de anonyma vittnesmålen för makthavare. På Södra Teatern i Stockholm sker det i närvaro av bland andra drottning Silvia och kronprinsessan Victoria.

Under Guldbaggegalan i januari 2018 genomförs en manifestation för metoo-rörelsen och #tystnadtagning där svartklädda film- och teaterprofiler intar scenen och talar om en förändrad bransch, där sexuella ofredanden inte längre ska tystas.

8 november 2018 Dramaten bjuder på två premiärer med metoo-tema. Först ut är en performance av Jenny Wilson, "Who's afraid of Jenny Wilson", som tar avstamp i den våldtäkt hon utsatts för. Samma kväll möts Gunnel Lindblom, Nadja Weiss och Electra Hallman i ett samtal kring rubriken "Kvinnan på teatern".

9 november 2018 träffar företrädare för film- och tv-branschen representanter för #tystnadtagning. På det mötet ska en rad nya åtgärdspunkter diskuteras.

Fler röster om #tystnadtagning

Moa Gammel:

- Vi har ett jätteproblem med att vi är vita och privilegierade och så finns det en grupp som är ickevita och inte har våra möjligheter. Där måste vi jobba med dem för att också göra det bättre för dem. Det är också typiskt att det var en vit medelklasskvinna som gjorde att metoo fick fart, säger Moa Gammel.

Alexandra Rapaport:

- Vi har haft jättemånga dramatiska samtal och mycket känslor, men det har skett bakom lyckta dörrar oss emellan. Vi har stött och blött med varandra och folk har sprungit in i väggar. Det har varit ett otroligt tungt år, men fantastiskt. Det vi har med oss i ryggen är att vi står enade fortfarande.

Alice Bah Kuhnke:

- Jag tror att den enskilt största förändringen är att vi bröt tystnadskulturen under hösten 2017. Och vår stora uppgift nu, som inte är en självklarhet, är att vi ser till att tystnadskulturen är bruten permanent.

ANNONS