"Vi var inte så bra på att spela punk"

Korka upp champagnen och ge er ut i lördagsnatten! På Sliver blir det syntpop från 80-talet. Bohusläningen ringde upp Johan Kinde för att prata om åren med Lustans Lakejer.

ANNONS
|

Det är snart slut på 70-talet. I Sverige spelar källarbanden punk. Runt hörnet väntar 80-talet med drömmar om disco och champagne. I Åkersberga bildas bandet Lustans Lakejer. – Vi spelade ju också punk från början, men vi var inte så bra på det, och det fanns ju redan så många bra punkband, säger Johan Kinde, frontfigur i Lustans Lakejer.

Punken blev popsynt Om den självbetitlade debutplattan andades mörk postpunk så kom nästa skiva Uppdrag i Genève, som släpptes bara tio månader senare, att bli fluffigt syntpopig. – Vi märkte när vi var ute och spelade att publiken gillade låten diamanter bäst, den var popigare, så vi tog ett djärvt beslut att vi bara skulle göra den typen av låtar. Lustans Lakejer kom att skilja ut sig från mängden med sin svenska popsynt. Johan Kinde sjöng om dekadens och champagne. – Jag läste mycket böcker och såg mycket på film, så det var en värld jag ville nå, som jag drömde om. Men även om många av låtarna handlade om drömmar så fanns det också mycket som var självupplevt då de flesta av låtarna handlar om kärlek.

ANNONS

Unga dandys De unga grabbarna skakade av sig punken och förvandlades till dandys. – Stilen var egentligen logisk eftersom vi från början var ett punkband där kläderna var viktiga. Nu bytte vi bara stilen. Vi gillade redan The New York dolls, David Bowie och Bryan Ferry. De var ikoner när det gäller stil. Kläderna och imagen var viktig. När de nu står på scen 35 år senare är stilen fortfarande viktig. – Ja, jag har nästan exakt samma scenkläder. En vit smoking. Det var förra sommaren Johan Kinde kom på att det var dags att skaka liv i bandet igen. – Jag kom på att det snart var 35 år sedan vi gav ut skivan Uppdrag i Genève. Så jag tänkte att vi kunde fira det. Så jag ringde de andra, och alla utom en kunde hänga på.

Turnén en succé Att de tog beslutet att ge sig ut på turné efter så här många år ångrar han inte. – Det har verkligen blivit succé. Vi har sålt slut Nalen två gånger. Publiken verkar gilla nostalgin. – Och vi har märkt att vi faktiskt är bättre nu, jag själv märker att jag sjunger bättre. Visst vi har inte kvar sin extrema ungdomliga entusiasm men vi har mer erfarenhet nu, mer kontroll på scen. Jag minns knappt spelningarna från förr, jag var så nervös. På lördagens spelning på Harrys nattklubb Sliver är det bara låtarna från Uppdrag Genève som spelas. – Det är roligt, för det är tio låtar, och alla är hits. Till hösten planerar Johan en ny turné. – Då firar vi vår tredje skiva, En plats i solen, som egentligen är bättre än Uppdrag Genève. Jag har en del spännande idéer inför den turnén, som jag strax kan avslöja.

ANNONS

Fakta: Lustans Lakejer

  • Bildades 1978 av Peter Bergstrandh och Urban Sundbaum. Johan Kinde blev bandets förgrundsgestalt.
  • Första singeln Tidens melodi/Diamanter är en flickas bästa vän gavs ut 1980. Debutalbumet Lustans Lakejer släpptes 1981.
  • Med Tom Wolgers på klaviatur och Christer Hellman på trummor växte ett popigare sound fram och 1981 kom albumet Uppdrag i Genève. Skivan ledde till ett nationellt genombrott.
  • Totalt gav Lustans Lakejer ut sex album under 80-talet. På 90-talet hade Johan Kinde egen solokarriär men 1999 kom albumet Åkersberga och 2007 samlingsskivan Samlade synder då Lustans Lakejer även var med i Melodifestivalen med låten Allt vi en gång trodde på. 2011 kom skivan Elixir.
  • Lustans Lakejer våren 2017 består av 3 av de fyra originalmedlemmarna från albumet: Johan Kinde: sång, Tom Wolgers: synthesizer och piano samt Christer Hellman på trummor. De förstärks av Anders Ericson som medverkade i LL 1982-86 på gitarr, samt Julian Brandt på bas och Fredrik Hermansson på synthesizer och piano.
  • ANNONS