Nätverket. Från vänster Inger Öhlén, Ulla Dahl, Eva-Lotta Hultén, Ann-Marie Olsson, Birgitta Wilde, Rolf Hermansson, Ulla-Britt Ljungberg, Lena Östman, Eva Christina Agneman, Daniel Wiedel och Inger Dejke. Främre raden: Stefan Johansson och Jennie Majberger Wiedel.
Nätverket. Från vänster Inger Öhlén, Ulla Dahl, Eva-Lotta Hultén, Ann-Marie Olsson, Birgitta Wilde, Rolf Hermansson, Ulla-Britt Ljungberg, Lena Östman, Eva Christina Agneman, Daniel Wiedel och Inger Dejke. Främre raden: Stefan Johansson och Jennie Majberger Wiedel.

Vill stötta de mest utsatta

Privatpersoner och föreningsrepresentanter som går ihop som en enhet. Målet är 230 000 kronor som sedan kan ge möjlighet till arbete för de mest utsatta i Bulgarien.

ANNONS
|

Det var år 2014 som en grupp i Ljungskile bildades och fick namnet Omtanke Ljungskile. Nätverket hade som mål att hjälpa och stötta de personer som tvingats tigga för sitt samhälle i Ljungskile.

– Det var jobbigt att se deras situation. Inte att de satt utanför och tiggde utan att de hade så pass illa. Därför försökte vi komma i kontakt med dem för att lära oss mer om vilka de var, säger Stefan Johansson, en av de som engagerade sig i nätverket Omtanke Ljungskile.

Med hjälp av en tolk visade det sig att många av tiggarna kom från området Vidin, en stad i nordvästra Bulgarien. Området är den fattigaste regionen i landet och personerna som kommer därifrån har en lång historia av utanförskap och diskriminering. Dessutom får de en sämre utbildning än vissa andra och många har svårt att ens klara av sin skolgång.

ANNONS

– Vi förstod att de behövde hjälp och vi ville göra skillnad. Därför tänkte vi stötta dem.

Periodvis har nätverket bland annat ordnat boende, svenskundervisning, dusch- och tvättmöjligheter i Hällebergsförsamlingen för de som befunnit sig i Ljungskile.

Det har varit många projekt sedan starten 2014 men det stora projektet startade först i höstas. Då ville man inte bara hjälpa till och bidra med något på kort sikt i Ljungskile utan även på längre sikt.

– Det var då som vi kom i kontakt med hjälporganisationen Bulgarian Aid Mission (BAM) som startades av bulgariske Stefan Stefanov och svenska Ann-Kristin Stefanov.

Tillsammans driver de flera olika projekt för att stötta de behövande i Bulgarien. Bland annat hjälper de barn att klara sin skolgång, ordnar yrkesutbildningar för vuxna och driver second hand-affärer som ger jobb. Intäkterna från affärerna går till nya hjälpprojekt.

Nu ville nätverket Omtanke Ljungskile också hjälpa till. Därför drog de igång ett hjälpprojekt i samarbete med BAM tillsammans med Svenska kyrkans församling i Toarp i Dalsjöfors, som också har personer som kommer ifrån Vidínområdet.

Målet är att få igång en yrkesutbildning för vuxna i Vidín som sedan kan leda till praktik och därefter ge möjlighet till ett arbete.

– Eftersom församlingen i Toarp varit på studiebesök i Vidínområdet, där de sett hur det ser ut och träffat representanter från BAM så kände vi att det var en välorganiserad organisation.

ANNONS

Det pågående hjälpprojektet med att få igång en yrkesutbildning har en budget på 230 000 kronor. Sedan i november har Ljungskile och Toarp i Dalsjöfors, utanför Borås, fått in närmare hälften av det som behövs.

– Vi har haft olika event och nu, under helgen som gått, hade vi en tebjudning på Hemgården i Ljungskile, till förmån för behövande i Bulgarien.

Nätverket hade då bakat kakor, bullar och snittar. Det hade kokats kaffe, tee och blandats saft. Besökarna fick betala 40 kronor och hela summan gick till insamlingen.

Till bjudningen eller teaparty som det också kallades kom drygt ett hundratal personer.

Framme på scenen satt Jennie och Daniel Wiedel som sjöng och spelade. Det var ett enkelt och bra koncept konstaterade Stefan Johansson.

– Vi var jättenöjda när vi sammanfattade det senare på kvällen. Detta är absolut något vi kan tänka oss att göra om, säger han.

Fakta: Bulgarian Aid Mission (BAM)

Bulgarian Aid Mission är en välgörenhetsorganisation som grundats för att hjälpa de fattiga och behövande människorna i Bulgarien genom att donera kläder, skor, mat, möbler, etc.

Under åren av ekonomisk kris har människor från olika grupper i samhället – romer, barn, äldre, sjuka, arbetslösa och flyktingar fått regelbunden hjälp och stöd från BAM.

Källa: http://aidmission.org

ANNONS