Premiär. I dag har familjeföreställningen Guds lilla narr på Resteröds kyrka premiär. Föreställningen är en del av Resterödsveckans medeltidstema och spelas två gånger under eftermiddagen.
Premiär. I dag har familjeföreställningen Guds lilla narr på Resteröds kyrka premiär. Föreställningen är en del av Resterödsveckans medeltidstema och spelas två gånger under eftermiddagen.

Glädjefylld medeltidsteater

På Resterödsveckan som i år har medeltidstema kommer i dag föreställningen Guds lilla narr. Berättelsen är en italiensk folksaga om jonglören och glädjespridaren Giovanni.

ANNONS
|

Inne på Resteröds gamla medeltidskyrka står musikern Daniel Petrén och skådespelaren Marcus Aronsson. De genrepar inför en provföreställning och har satt på sig de tidstypiska kostymerna för berättelsen Guds lilla narr, om den jonglerande tiggarpojken Giovanni från Italien.

– Huvudstoryn är om Giovanni. Han drömmer och har talang, och blir berömd, sen åldras han. I slutet tröttnar hans publik och vill ha annan underhållning. Efteråt träffar han broder Franciscus, en munk som presenterar tanken att allt sker till guds ära, säger Daniel Petrén.

Föreställningen kom som idé redan för länge sen. Daniel Petrén och Marcus Aronsson ingår i en frilansande teatergrupp och ville göra barnteater.

ANNONS

– Skissade på den för ett och ett halvt år sedan, och för ett halvår sen tog vi tag i projektet, säger Marcus Aronsson.

I själva föreställningen är det Marcus Aronsson som spelar huvudkaraktären Giovanni och Daniel Petrén som de andra rollerna, men båda fungerar lika mycket som berättarröster. Det är en familjeföreställning och det finns förklarande moment vid ord som kan vara svåra för den yngre publiken.

– Vad är ett narr? Eller en munk? Jag spelar en vetgirig karaktär och så förklarar vi det, säger Daniel Petrén.

I berättelsens början träffar Giovanni artisten Sambano som låter honom följa med på sin turné. När han sedan blir tillräckligt populär bryter han sig loss och skapar en egen show. Och det är en berättelse om hans uppgång och fall.

– Klassisk berättelse, han lyckas mot alla odds och lever som artist. Vad händer när han inte får applåder? Till sist återfår han glädjen att jonglera, säger Marcus Aronsson.

Det är glädjen och viljan att sprida den som karaktäriserar Giovanni.

– Han är enkel och lever för andra. Han strävar efter att få andra glada, och så länge han uppnår det är han glad, säger Marcus Aronsson.

Förhoppningarna är att berättelsen ska väcka tankar, och därför väljer de att inte förklara berättelsens poäng eller betydelse, utan bejakar i stället tolkningarna som dyker upp.

ANNONS

– Vi vill berätta historia och ge en upplevelse och känsla till publiken, säger Daniel Petrén.

ANNONS