Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Denna artikel ingår för dig som är kund.

  Lärarfacket: "Förtroendet allvarligt skadat"

  Nu ryter även facket tillbaka mot Magnus Jacobsson (KD). – Skolans ytterst ansvarige arbetsgivare kränker en hel verksamhet i media, säger Lärarförbundets Agneta Läckström.

  Kristdemokraten Magnus Jacobssons länk och kommentar på facebook har rört upp känslor. På Bohusläningens sajt strömmar kommentarerna in och i sociala medier debatteras frågan flitigt.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

  Det var på torsdagen som Jacobsson länkade till en text i Aftonbladet av kolumnisten Johan Hakelius. Texten bär rubriken "Dagisfröknar är som fångvaktare för barn" och författaren drar bland annat slutsatsen att förskola nog är bra om "...man tänkt sig en kriminell karriär för sin avkomma". Jacobsson kommenterade länken med "Jag älskar Hakelius...".

  Agneta Läckström är ordförande för Lärarförbundet i Uddevalla. Hon berättar att kränkta och förtvivlade förskollärare hört av sig till förbundet.

  – Han kränker en hel verksamhet i media. En verksamhet, som han dessutom är ytterst ansvarig för, säger hon.

  Jacobsson själv säger att han länkade till texten och för att han gillar Hakelius som krönikör. Att han uppskattar honom för att han vågar debattera även i känsliga ämnen.
  Men det är ett argument som Läckström har svårt att köpa:

  – Om det var debatt Jacobsson var ute efter borde han ha börjat med att ifrågasätta Hakelius kunskap om förskolan. Han kunde till exempel påtala att det inte heter dagis utan förskola och att denna verksamhet har mål som är fastställda av riksdag och regering. Mål som man kan undra hur Jacobsson själv ställer sig till, säger Läckström och tillägger att det här Jacobssonutspelet inte är det första som retat Uddevallas förskollärare.

  Hon syftar på att uttalande som Jacobsson gjorde i början av april. Då handlade det om en förändring av styrkorten för förskolan. Politikerna bestämde att det skulle vara två förskollärare och en barnskötare på en förskoleavdelning.

  – I och med det beslutet så backade kommunen från den tidigare ambitionen att all personal i förskolan ska vara högskoleutbildad. Och enligt Jacobsson skulle detta tolkas som en uppvärdering av barnskötarna och deras viktiga roll. Problemet är bara det att barnskötare inte nämns i den nya skollagen. De enda två yrkeskategorierna för förskolan som nämns där är förskollärare och förskolechef. Det uttalandet har lett till både missnöje och oro ute i verksamheten. Våra medlemmar undrar helt enkelt hur den högsta politiska ledningen ser på deras roll och profession, säger Läckström, som menar att förtroendet för Jacobsson nu är allvarligt skadat.

  – Det här sista, med kommentaren på facebook, var droppen som fick bägaren att rinna över, säger hon.