Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Arkivbild.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Landbadet stängt hela sommaren

Landbadet kommer inte öppna mer i sommar. En 47-årig epok riskerar därmed att gå i graven.

– I dag uppkom läckage i Landbadets reningsanläggning. Det innebär att det kommer att vara stängt resten av sommaren, förklarar Katarina Hansson, kultur- och fritidschef i Uddevalla kommun.
Den senaste veckan har turerna varit många kring Landbadet, som fick stänga akut i lördags. Då slog en mamma larm att hennes sexåriga dotter blivit klorförgiftad och förd akut till sjukhus. Miljöavdelningen på miljö och stadsbyggnad, som är tillsyningsmyndighet, beslutade att direkt stänga badet.
– Vi är tillsynsmyndighet och vår uppgift att kontrollera att verksamheter följer lagstiftningen. Vi är väl medvetna om att Landbadet är en gammal anläggning med ett gammalt reningsverk. Men det måste fungera och vara säkert för de som badar där, säger Christina Lörnemark, miljöinspektör.
Katarina Hansson berättade så sent som i måndags att personalen vid Landbadet tog fyra prover om dagen i bassängvattnet för att bland annat kontrollera klorhalterna. Man hade under måndagseftermiddagen till och med förhoppningar att kunna öppna badet senast under tisdagen.
Men i tisdags kom nästa pressmeddelande från Uddevalla kommun. Då var inte de vattenprover som tagits nog för att öppna badet. Proverna behöver kompletteras. Dessutom slog miljö- och hälsoskyddsförvaltningen fast att det saknas flera nödvändiga rutiner för att hålla badet öppet.
– Att ha en bra vattenkvalité i en utomhusbassäng är komplicerat och det är noga med kloret. Man måste mäta kloret i två olika reaktionsfaser för att få en helhetsbild. Vad personalen på Landbadet har gjort är att de bara tagit prover på en av reaktionsfaserna, fritt klor. De proverna är bra och har inga avvikelser, säger Christina Lörnemark.
Däremot finns inga prover tagna alls på reaktionsfasen när kloret är bundet, det vill säga när kloret bundit sig med de ämnen som kan finnas i bassängbad - som bakterier, smuts och hud och annat som hamnar i vattnet.
– Vi måste se provsvar även på detta innan badet kan öppna. Dessutom saknas vissa rutiner. Framförallt över hur många som badar i bassängerna samtidigt. Det får inte vara fler badande än reningsanläggningen klarar för sådant påverkar också vattenkvalitén, säger Christina Lörnemark.
Och innan miljöförvaltningen sett provresultat av helheten och kompletterande rutiner, tänker förvaltningen inte öppna Landbadet.
Tidigare under torsdagen meddelade Katarina Hansson att personalen gjorde allt i sin makt för att kunna öppna badet igen. Prover togs och nya rutiner höll på att ta form.
Men sent samma eftermiddag kom beslutet - Landbadet stänger för resten av sommaren.
– Det är flera läckage i rör inne i reningsverket. Godset i rören är så dåliga att det inte går att svetsa i dem. Om vi skulle sätta in åtgärder för att byta ut dem vet vi inte hur lång tid det arbetet skulle ta, eller hur stort arbete det skulle bli i slutändan, säger Katarina Hansson.
Katarina Hansson säger att om fackmän går in och börjar renovera i ledningarna, är risken stor att fler rör går sönder.
Hon tror att en renovering av reningsverkets rör hade tagit hela sommaren. Dessutom hade det troligen blivit en dyr kostnad för förvaltningen.
Därför tog hon under sen eftermiddag beslutet att stänga igen Landbadet.
Hon säger att beslutet inte var det lättaste att ta.
– Ett tråkigt beslut då Landbadet betyder och har betytt mycket för Uddevallaborna i 47 år.
Kommer Landbadet att hålla öppet sommaren 2016?
– Landbadet kommer med all sannolikhet inte att öppna 2016 men min förhoppning är att vi kan bygga om eller bygga ett nytt Landbad 2.0, säger Katarina Hansson.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Läs mer:

Landbadet förblir stängt

Falskt larm om Landbadet

Ingen kiosk på Landbadet i år

Här kan du bada istället!

På Landbadet finns fyra bassänger:

  • 50-metersbassäng
  • Simhoppsbassäng
  • Undervisningsbassäng
  • Plaskbassäng