Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Lägger av. David Leinar ser tillbaka på en lång karriär och ser fram emot att få semester på sommaren.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Leinar ser fram emot en riktig semester

David Leinar har spelat sin sista fotbollsmatch. Nu ser han fram emot ett ”vanligt liv”. – Jag har aldrig haft en somrig semester, säger han.

När David Leinar summerar sin fotbollskarriär vid 35 års ålder gör han det som en tämligen ovanlig spelare. Dels för att han från början var anfallare och på senare år skolades om till mittback. Dels för att den sympatiske östgöten enbart har varit i tre klubbar: Motala AIF (94-03), Ljungskile SK (04-08) och Örgryte IS (09-14). Leinar har en enkel förklaring till sina få klubbyten:

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Jag får snabbt känslor när jag kommer till en ny klubb. Och det har hjälpt mig på planen. Man kan komma långt med bara hjärta och kämpa trots att man får höra att man har träben, säger han.

Träben?

– Jag har ju spelat ju i lirarnas lag på slutet. Jag kanske inte passar in i profilen på det sättet och det har man ju fått höra av fansen. Det har sporrat mig och varit svårt att ta samtidigt. Men det tar tid att våga. Under min tid i Ljungskile fick jag aldrig höra något negativt. Där fick jag bara ros. I Öis har det varit helt andra toner. Det var ett nytt spelsätt och mycket för mig att sätta mig in när jag kom dit. Jag har varit ifrågasatt och utdömd.

Inför nästa säsong försöker Örgryte övertala David Leinar att göra en sjunde säsong med den anrika i Göteborgsföreningen.

– Jag har förberett mig mentalt länge på att sluta. Tanken är att det ska bli en ny fas i livet med familj och jobb.

David Leinar har redan förändrat sin tillvaro. För 14 månader sedan föddes sonen Adrian och nyligen startade han han och sambon ett företag med inriktning på takentrepenader.

– Det är full fart dygnet runt. Vi sitter ofta på kvällarna och tittar över ekonomin på firman och det är inte hållbart att göra så i längden. Allting går på rutin.

Men det har också gett David Leinar oväntad energi som fotbollsspelare.

– Jag har blivit bättre sedan jag började arbeta. Men fysiskt sett funkar det bättre, jag orkar mer. Det låtar konstigare att man ska bli piggare av att jobba, men det känns plötsligt som man orkar hur mycket som helst. På slutet har jag spelat matcher då jag arbetat en hel dag och det har känts bra.

– Det är skönt att ha ett arbete när man pratar om tv-serier, väder och annat än fotboll. Alla människor är inte intresserade av fotboll.

Den 35-årige veteranbacken tror också att många yngre spelare är för slappa.

– De är väldigt bekväma i dag. De går och väntar på träningen och sover till klockan 12 och tror att de är mentalt förberedda, Det är bra för kropp och själ att göra någonting.

– Men jag är en rastlös person. När jag inte hade yrke gick man någon golfrunda på dagarna och fikade varje dag. Det är inget för mig, men alla är olika, betonar han.

Allting talar ändå för att karriären är avslutad:

– Jag tycker det fortfarande är kul att träna och spela matcher. Men det är tråkigt att vara borta från familjen. När jag kommer hem ska Adrian sova och så vill jag inte ha det. Jag vill inte missa den här tiden.

Men det finns också andra anledningar till att han vill tänka på något annat än fotboll:

– Jag är 35 år och har aldrig haft en somrig semester. Och när man åkt iväg under november och december har man aldrig kunna slappna av helt. Det blir aldrig en riktig semester. Du kan aldrig unna dig vad som helst och man måste tänka på löpträning och sånt. Det gäller alltid att vara förberedd.

– Dessutom har jag missat flera goda vänners bröllop. Jag missade till och med pappas 50-årsfest för fotbollens skull.

Men David Leinar drar också paralleller mellan spelare och supportrar. Han talar om dem med stor tacksamhet och respekt. Både från sin tid i Öis och LSK.

– Fotbollen berör många. Öis har alltid haft många människor som åker iväg. De lägger pengarna på att följa oss när vi möter Limhamn/Bunkeflo borta trots att vi spelat derby mot Blåvitt två år tidigare. Man kan alltid tycka att det finns viktigare saker, men för dem gör det inte det. De har svårare att släppa fotbollen än vad vi spelare har.

David Leinar blev aldrig proffs. Även om han var på väg.

– Under bästa åren i LSK ringde agenter som skulle ta mig till Mönchengladbach. Men det blev aldrig så. Det blev aldrig något konkret.

Istället hamnade han i Örgryte.

– När jag skrev på för Öis kändes det som jag säkrat spel i allsvenskan i flera år framöver. Men tre år senare var jag ensam på marknadsavdelningen. Det var man inte förberett på. Jag hade alltid sett Öis som allsvenskt. De hade haft (Markus) Allbäck och brassar i laget som spelade inför fullsatta läktare.

Under sina fem år i Ljungskile var han med om att föra upp klubben till såväl superettan som allsvenskan. Han var generalen under tränaren David Wilsons ledning:

– LSK är unikt på sitt sätt. Alla har åsikter om David, men jag har alltid gillat honom och kunnat ta honom. Han visste att jag skulle bli en bättre fotbollsspelare om han gjorde mig förbannad och det lyckades han med.

Det var också Leinar som slog in 2-1 mot Landskrona den 21 oktober 2007 och tog LSK till allsvenskan.

– Det känns ju fortfarande overkligt att gjort ett sånt avgörande mål. Jag blir rörd när jag tänker tillbaka på det. Nu när jag ska sluta karriären.