Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Samspelta. Lennart och Monika Brohed som tillsammans har förlaget Slussens bokförlag och har under hösten gett ut boken Hummerfarmen. Tidigare har de gett ut sju böcker om överkonstapel Göran Persson. Foto: Magnus Soovik

  Denna artikel ingår för dig som är kund.

  Lysekils författare fick 65 000

  Lennart och Monika Brohed fick Lysekils kulturpris 2008 för sina böcker om överkonstapel Göran Persson i 1930-talets Lysekil. I december fick Lennart ett stipendium från Sveriges författarförbund.

  Lennart Brohed arbetade som bibliotekarie på universitetsbiblioteken i Linköping och Göteborg innan pensionen. 1986 startade han och hans fru Monika som en bisyssla ett förlag, Slussens bokförlag.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

  – Det var roligare än att släktforska som många pensionärer gör, säger Monika Brohed.

  Under 1980-talet gav de ut två resehandböcker där både Lennart och Monika skrev. Lennart översatte också böcker om sorgbearbetning och krishantering. De flesta böckerna kom från USA och England. Tanken från början var att vid pensionen lägga ner förlaget men de kom på andra tankar.

  – 2003 kom första boken om överkonstapel Göran Persson i 1930-talets Lysekil, den har vi gett ut på vårt förlag, säger Lennart Brohed.

  Efter första boken om överkonstapel Göran Persson har det kommit en bok varje år, de första skrev både Lennart och Monika men de senare har Lennart skrivit och Monika varit förlagsredaktör.

  Bra försäljning varje år

  Böckerna har kommit ut i november varje år och varit en mycket uppskattad julklapp bland de boende i och runt Lysekil.

  Varje bok kräver mycket efterforskning eftersom ingen av dem var med under 1930-talet, mycket läsande i gamla tidningar och besök på Lysekils bibliotek.

  Hittills har varje bok sålts i ungefär 3 000 exemplar och de är även populära bland sommargästerna i Lysekil.

  – Vi trycker böckerna på ett lokalt tryckeri i Lysekil så allting är lokalt, säger Lennart Brohed.

  Humor om äldre

  Höstens bok blev ingen deckare med Göran Persson utan en humoristisk bok om synen på äldre människor i det moderna samhället och om att slutet på arbetslivet inte behöver betyda isolering och ensamhet utan även en nystart.

  Boken heter Hummerfarmen. Lennart fick i december ett stipendium från Sveriges författarförbund på 65 000 kronor.

  – För pengarna kommer vi först och främst att köpa ny dator och scanner. I slutet av senaste boken ärver huvudpersonen ett hus i Italien. Blir det en uppföljare till den behöver vi göra research på plats, säger Lennart Brohed.