Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/6

  Denna artikel ingår för dig som är kund.

  Lyxbilsförare blev körkortlösa i Uddevalla

  Fem indragna körkort och elva fortkörningsböter blev facit när Gumball 3000 susade förbi Uddevalla på måndagen. Men alla fartsyndare tillhörde inte den exklusiva skaran med lyxbilar.

  Lyxbilsrallyt Gumball 3000 drog förbi Uddevalla i måndags strax innan lunch. Det hade ingen missat. Allra minst polisen. De rustade sig med sex trafikpoliser, varav två på motorcykel och två i civilbil. Men Kent-Owe Johansson, en av trafikpoliserna i tjänst, konstaterar att man hade behövt ännu fler poliser för att ta alla fartsyndare. Han konstaterar också att man inte hade behövt vara Sherlock Holmes för att inse att polisen skulle vara på plats.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

  De stod vid Hogstorp i tre timmar, från nio till tolv. Tre av Gumball 3000 förarna blev av med körkortet, och en ur deras team. Dessutom fick några av dem böter - som betalades på plats.

  – Det är dyra fina leksaker som de har, berömmer Kent-Owe Johansson.

  Men är det inte lite fusk att ta in dem när ni vet att de kommer?

  – Inte då. Säg så här. De vet att vi ska stå där, ändå kan de inte låta bli att köra för fort. De vet att de kommer att åka fast och att vi nyper dem i näsan, säger Kent-Owe Johansson.

  Men så blir Kent-Owe Johansson allvarlig.

  – Det är faktiskt en trafikfara. Tänk att det är mest medelsvenssons som åker här. De har inte en aning om att de kommer bilar bakom dem i 200 kilometer i timmen. Det kan bli farligt, säger Kent-Owe Johansson.

  Högsta hastighet som mättes upp var 165 kilometer i timmen. Dyraste bötern var 4 000 kronor. De förare som blev av med sina körkort hade sedan 48 timmar på sig att lämna landet.

  – Det händer inte så mycket om de förlorar körkortet. De får inte komma tillbaka till Sverige och köra bil på x antal månader. Tyvärr är det lite uddlöst, de blir ju inte stående längs vägen och lär komma tillbaka hit nästa år igen, säger Kent-Owe Johansson.

  Även i Närke och Halland förlorade några av deltagarna sina körkort