Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Lyxshoppare får fängelse

Tonårsligan shoppade märkeskläder, möbler och lyxartiklar för över en halv miljon kronor. Nu döms huvudmannen till fängelse.

– Tingsrätten har gått helt på min linje, så jag är nöjd, säger kammaråklagare Lars-Åke Ahlström.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Ett brödrapar i 20-årsåldern, deras mamma och fyra kompisar döms nu för inblandning i bedrägerimål som spänt över flera världsdelar. Huvudmannen, i dag 21 år gammal, döms av Uddevalla tingsrätt till fängelse i ett år för bland annat grovt bedrägeri, smuggling och urkundsförfalskning. Hans äldre bror döms till två månaders fängelse för bland annat bedrägeri och knarkbrott. De övriga i härvan döms till villkorlig dom för att på olika sätt ha varit inblandade i härvan. Kammaråklagare var på torsdagen nöjd med domen.

– Tingsrätten har accepterat den bevisning som jag har presenterat, säger kammaråklagare Lars-Åke Ahlström som fortsätter:

– Nu har jag bara sett domen ytligt men det jag sett så är den väl avvägd. Jag är nöjd.

Tonårsligans framfart är närmast osannolik. Männen, då i många fall yngre tonåringar, ska ha köpt falska ip-adresser och amerikanska bankkort på nätet. Därefter ska man ha bland annat ha kapat identiteten för en ung företagare och beställt varor i dennes namn.

– Jag var bara 16 år och behövde snabba pengar, har en av de nu dömda männen, som fungerade som målvakt för huvudmannen, förklarat i förhör.

Och det handlade om ren lyxkonsumtion. Den drivande mannen, som nu alltså döms till ett års fängelse, ska bland annat ha möblerat hela sitt hem genom att beställa varor genom falska betalkort och kreditkonton. Han ska också shoppas parfymer, märkeskläder och teknikprylar för hundratusentals kronor.

Polisen kunde spränga bedrägeriligan när en förfalskning kändes igen av personal på ett utlämningsställe. Den förfalskade identiteten hade nämligen ett företag bredvid utlämningslokalen.

– Och där har jag varit nästan varje dag i tio års tid. Personalen kände ju igen mitt namn men inte personen som sa sig vara jag och hörde då av sig till mig, berättar mannen.

Bohusläningen har sökt huvudmannens advokat, utan att lyckas.