Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Magnus Jacobssons inlägg på facebook i torsdags eftermiddag.

  Denna artikel ingår för dig som är kund.

  Magnus Jacobsson (KD) i facebookbråk

  Med kommentaren "Jag älskar Hakelius..." länkar Magnus Jacobsson (KD) till en kolumn i Aftonbladet. I kolumnen liknar skribenten Johan Hakelius förskolan vid anstalt och fröknarna vid fångvaktare.

  "Magnus hur tänker du? Ser du så på verksamheten som du ansvarar för?"

  Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

  Den frågan ställer förskolechef Marie Fremle på facebook till barn- och utbildningsnämndens ordförande Magnus Jacobsson (KD).

  – Även jag har läst kolumnen i Aftonbladet och jag tyckte det var en väldigt tråkig beskrivning av förskolan. Dessutom har flera anställda ute i verksamheten hört av sig till mig. De tycker att den högst ansvarige politikern skickar en konstig signal, säger Fremle.

  Bakgrunden är att Jacobsson på torsdagen länkade till en text av aftonbladetkolumnisten Johan Hakelius. Texten har rubriken "Dagisfröknar är som fångvaktare för barn" och inleds med meningen: "Nu ska jag berätta varför jag tvivlar på att det här med dagis är en bra idé."

  Därefter drar Hakelius bland annat slutsatsen att förskola nog är bra "...förutsatt att man tänkt sig en kriminell karriär för sin avkomma". Han slår även ett slag för dagmammorna, som han menar är ett betydligt bättre barnomsorgsalternativ.

  Magnus Jacobsson (KD) länkade till kolumnen på facebook och lade samtidigt till kommentaren "Jag älskar Hakelius...". Hans budskap nådde hans 1 113 vänner på facebook.

  Agerandet upprör Cecilia Sandberg (S), som företräder oppositionen i BUN.

  – Förtvivlade förskollärare har hört av sig till mig . De hade läst BUN-ordförandens kommentar och kände sig djupt kränkta. En, som jobbat som förskollärare i Uddevalla sedan 70-talet, sa att hon aldrig känt sig så nedvärderad tidigare, säger Sandberg, som nu utlovar en interpellation i ärendet till nästa fullmäktigemöte.

  Vad säger då Jacobsson själv om sitt agerande?

  – Jag gillar Hakelius för att han vågar ta debatten i ett ämne där det finns en rådande överideologi, som till exempel när det gäller förskolan. I Sverige i dag får man inte ifrågasätta förskolan över huvud taget. Ett bra exempel på det här var när Skolverket, i sitt första utkast om riktlinjer för pedagogisk omsorg, slog fast att enbart föräldraskap inte är en tillräckligt god erfarenhet för att bli dagbarnvårdare.

  Kan du förstå att det du, som högst ansvarig politiker för barnomsorgen och förskolan i Uddevalla, gjort upprör?

  – Alla som har tagit sig tid att lyssna till mig och min syn på barnomsorg och förskola vet att jag anser att vi skall ha en bra förskola i Uddevalla men det är inte den enda verksamheten som jag anser att vi skall ha. Det var det budskapet jag ville ha ut genom att länka till artikeln och skriva att jag älskar Hakelius.