Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Prisad. Radha Bhatt får ta emot Fredsrörelsen på Orust fredspris i Mahàtma Gandhi ställe. Diplomet överlämnades av Britt-Marie Landin Normand, Vice ordförande i Fredsrörelsen på Orust.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Mahàtma Gandhi får fredspris

Mahàtma Gandhi får postumt "folkets fredspris i enlighet med Nobels testamente" 2015.

Mahàtma Gandhi får postumt "folkets fredspris i enlighet med Nobels testamente" 2015. – Vi ville aktualisera Gandhis idéer, säger Ola Friholt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Fredsrörelsen på Orust har funnits i 32 år. Man har 250 medlemmar och det här är tredje året man delar ut sitt fredspris.

– Det började som en protest mot Norska Nobelkommittén som delar ut Nobel fredspris till generaler och krigshetsare. Vi ville visa att det fanns andra kandidater, säger Ola som sitter i styrelsen.

Gandhi, vars ickevåldskampanjer till slut förmådde engelsmännen att avveckla kolonialväldet i Indien, föreslogs fem gånger till Nobels fredpris men fick det aldrig.

– Jag tror att det berodde på politik, att han kritiserade Brittiska Imperiet, säger Ms Radha Bhatt, ordförande i Gandhi Peace Foundation i New Delhi, som mottog priset för Gandhis räkning.

Själv har hon aldrig träffat den store folkrättskämpen personligen men hon är säker på att Orustpriset varit helt är i hans smak

– Inga stora penningsummor från stater eller företag utan en uppskattning från vanliga människor. Det här betyder mer än Nobelpriset.

Radha Bhatt har en 60-årig meritlista med en början på Gandhiskola för flickor i Himalaya som lärare, ledare, aktivist mot skogsskövling, miljöförstörande gruvdrift och industriell förorening av floder.

På ett seminarium i lördags berättade hon om den indiska Gandhirörelsen och om sin verksamhet där och internationellt.