Ebba Busch Thor (KD) kan se framtiden an med ett leende.
Ebba Busch Thor (KD) kan se framtiden an med ett leende.

Maximal profilering – lyckad rekrytering?

Partiledarkampen inom Kristdemokraterna blev en kandidat fattigare i går.

ANNONS
|

LEDARE 27 FEBRUARI

Partisekreterare Acko Ankarberg valde att kasta in handduken efter att ha tagit del av hur partidistrikt och föreningar har valt att lägga sina nomineringar.

Tre kandidater kvarstår inför extrastämman i april: riksdagsledamöterna Penilla Gunther och Jakob Forsmark, samt det av tipsbolagen favorittippade kommunalrådet i Uppsala, Ebba Busch Thor.

Om man satsar en krona på henne hos ett stort spelbolag så får man bara 1.35 gånger pengarna. För den mer äventyrlige är oddsen på Jakob Forssmed 5.50 och riksdagsledamoten från Trollhättan Penilla Gunther ger 6.25 gånger pengarna.

Penilla Gunther höjde temperaturen i striden genom att uttala sig om sin motkandidat Ebba Busch Thor till DN:

ANNONS

– Jag har hela tiden vidhållit att vi bör ha en partiledare som sitter i riksdagen, och det gör inte hon. Och hon har också en väldigt begränsad politisk erfarenhet, sade Penilla Gunther.

Egentligen är det förvånande att inte fler riksdagsledamöter har valt att kandidera när nu partiet har bestämt sig för en öppen process. I riksdagsgruppen finns andra profilerade namn som Aron Modig och Caroline Szyber.

Gunther har i sak rätt att partiledare bör sitta i riksdagen, särskilt med tanke på att det är lång tid till nästa val. Flera partier har haft partiledare som fått ”sitta på bänken” när det har varit partiledardebatt i riksdagen. Vår nuvarande statminister Stefan Löfven fick ju göra det. Maria Leissner blev partiledare efter att ha åkt ur riksdagen och satt aldrig så länge att hon fick leda partiet i ett riksdagsval.

Det finns risk för att man som parti devalverar värdet av sin egen riksdagsgrupp om man väljer en ledare som inte sitter i riksdagen. Landets parlament stiftar lagar och utser regering. Det är det viktigaste politiska uppdraget. Satsar inte partierna på att skicka sin elit till riksdagen kan väljarna undra.

Kanske ser vi en effekt av att det är lättare att profilera sig som kommunalråd. Man behöver inte som i riksdagen följa partilinjen och man är en ”stor fisk i en liten sjö”, i riksdagen är situationen omvänd.

ANNONS

Frågan är vilken rekryteringsgrund som är bäst. Maximal profilering som kommunalråd eller lojalt arbetande riksdagsledamot – där har kristdemokraterna sitt val.

ANNONS