Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Tillrätta. Lars Melin känner äntligen att han hittat hem och är redo att leda Regionteater Väst.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Melin: "Det är här jag vill vara"

Att leda teaterfamiljen här i Uddevalla har länge varit hans dröm. Äntligen fick Lars Melin jobbet han suktat efter och känner nu att han verkligen hittat hem.

På Regionteater Väst i Uddevalla är tiden för lunch snart över. Lars Melin reser sig från bordet och låser upp den stora entrédörren för oss. De andra sitter kvar i lunchrummet med sina kaffekoppar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Nu får jag börja göra lunchlådor, för här äter de alltid lunchen tillsammans, säger han i spiraltrappan på väg upp till andra våningen där Lars har fått sitt krypin.

Än så länge är det sparsmakat med personliga föremål härinne. Kanske kommer det förbli så. För det är inte härifrån Lars kommer sköta sitt jobb, det förstår vi ganska snart när Lars börjar berätta om sin nya tjänst och om sin nya arbetsplats.

– Jag har faktiskt sökt jobbet tidigare, att bli del av den här teatern det är mitt drömjobb. Nu händer det på riktigt.

Det har gått över ett halvår sedan han fick reda på att han var välkommen till teatern som ny konstnärlig ledare. Innan han började nu i januari var han ledig i tre månader. Hans batterier blev fulladdade inför den nya utmaningen. Det märks på Lars. Han känns lätt och nästan lite bubblande. Som om han är nykär. Och likt en nyförälskad är han ivrig att få berätta om sina känslor för Regionteater Väst. För helt ny här är han inte. Han har regisserat flera av pjäserna här tidigare och då hunnit lära känna "familjen". Ja, det är just ordet familj han använder när han pratar om teatern. Nu är det även hans familj som han ska jobba tillsammans med.

– Det här är en väldigt förlåtande arbetsplats. Jag känner mig inte rädd för att göra fel utan det finns utrymme att göra misstag. Det tycker jag är viktigt för konsten. För att skapa bra konst måste man våga släppa prestigen. Det finns ett gott självförtroende i det här huset. Visst kommer jag som konstnärlig ledare att sätta min personliga prägel på teatern men styrkan finns här i huset redan. Den ska jag se till att ta vara på.

Han ser sig som en pusselbit, som nu försöker hitta sin plats i den här teaterfamiljens pussel. Att hela huset är delaktigt i skapandet har teatern bland annat gjort sig känd för med pjäsen Troll i utkanten av samhället. I den spelar två av teaterns tekniker två av rollerna Föreställningen vann pris för bästa politiska vid Scenkonstgalan 2015 och är nu en av två av teaterns produktioner som är utvalda till årets Bibu.se - Scenkonstbiennal för barn och unga.

– Det visar vilken bra kvalité det är här på Regionteater Väst. Vi känner vårt uppdrag - vi ska göra utmanande scenkonst för en ung publik.

Det är, förutom det goda arbetslaget, just uppdraget som gör Regionteater Väst till Lars drömjobb.

– Konsten behöver få vara fri för att kunna ta ut svängarna. Barn - och ungascenen ska var en kommersiell frizon där vi kan behandla de viktigaste ämnena, en zon där konsten får lov vara friare. I den zonen trivs jag. Ja, jag har hittat hem nu.

För honom är det inte intressant att tillfredställa massorna.

– I dag ska allt vara mätbart men konsten måste få vara omätbar. Om konsten ger upp sitt språk för att anpassa sig till marknaden, var är vi då om 30 år? Jag tror på konst som en samhällsförändrare. Vi ska göra teater som är betydelsefull, utmanande och tillgänglig.

Det är under tre år som Lars leder Regionteater Väst. Att hans drömjobb har en tidsbegränsning tänker han såklart på.

– Jag försöker att fokusera på det roliga nu, men visst tänker jag på att det finns ett slut. Men jag tycker det är bra tiden är begränsad för det mår en teater bra av. Men jag vill verkligen jobba kvar sedan. Det här är inte ett jobb på väg till något annat. Det är exakt här jag vill vara.

Fakta: Lars Melin

Ålder: 48 år

Yrke: Konstnärlig ledare Regionteatern Väst

Bor: i Lerum

Familj: Fru och två döttrar, 11 och 14 år

Gör på fritiden: Är i stallet eller fågelskådar.

Karriär: Examen från Teaterhögskolan i Göteborg 1993. Verksam skådespelare i flera år, inte minst vid Backa Teater. Har även medverkat i en rad Wallanderfilmer. Som regissör har Melin varit verksam vid bland annat Regionteater Väst, Malmö Stadsteater Teater Bhopa och Riksteatern. 2011-2015 var han teaterchef vid Smålands Musik och Teater i Jönköping.