Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Denna artikel ingår för dig som är kund.

  Mocka gör comeback på innelistan

  Mockakräm, vanilj, grädde, choklad, mandelmassa, maräng, frukter i gelé... Det var ingen hejd på läckerheterna på kvarnkvällens buffé i Ljungskile när tårtan hyllades av hembygdsföreningen.

  Kvällens dragplåster på Kvarnen var givna. Tårtor i alla dess former och en expertföreläsare på området, Birgitta Rasmusson. För hur många tonåringar vet hur en Casablancatårta smakar? Och hur många pensionärer kan beskriva en Super moist carrot cake med cream cheese frosting?

  Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

  – Ikväll föreläser jag om tårtans historia, säger hon. Dessutom går det mode i tårtor och bakverk och det är spännande.

  Inte mindre än tio smarriga tårtor, alla bakade av olika personer i bygden, stod och frestade de tårtsugna som strömmat till. Men innan det var dags att hugga in fick besökarna följa med på några av de många kulinariska resor Birgitta Rasmusson gjort i sitt arbete som redaktör i jakten på nya idéer och recept.

  – En gång beställde jag inte mindre än fyra tårtbitar på ett kafé, de tyckte nog jag var konstig men jag blev så nyfiken på vad de kunde innehålla, säger hon.

  Det blev även lite av en historisk tårtresa som bar ända från antikens Grekland, där den första kända tårtan tillverkades, vidare via de klassiska sorterna och fram till dagens kladdkaksmode som enligt Birgitta Rasmusson är smått obegripligt.

  – Det finns hundratals varianter och den är omåttligt populär men frågar ni mig är kladdkakan mest lik en kaka som inte är klar, säger hon och skrattar. Men det går mode i allt.

  Den klassiska jordgubbstårtan är ett utmärkt exempel på hur tårtmode kan förändras, menar hon.

  – När jag gick och utbildade mig var det rent av otänkbart att garnera en jordgubbstårta med delade jordgubbar. Det var mycket noga och den största av jordgubbarna skulle alltid vara i mitten. Grädden skulle spritsas efter ett visst mönster. I dag skivar man jordgubbarna och låter till och med de gröna bladen vara kvar.

  På utelistan för bara några år sedan toppade mockatårtor och mockabakelser.

  – Nu är mocka bland det hetaste du kan hitta, den har gjort en comeback kan man säga.