Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Image - 1

Multikonstnären Laleh gjorde allt rätt

Regnet öser ner över Riversideängen, alltså verkligen spöregnar. Men det spelar ingen roll.

För när Laleh skuttar upp på scen och glatt vinkar åt publiken tar hon över allt. Hon är makalöst snygg och ett riktigt fullblodsproffs.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Allt runt omkring är också snyggt: Ljuset, filmerna på bakgrundskärmen och bandmedlemmarna. Det finns en klockren estetik över hela grejen.

Det är färger och strålkastare åt alla håll, hela tiden händer det grejer på scen. Men det klarar sig precis från att bli knäppt och galet. I stället känns det bara snyggt och innovativt.

Musikaliskt bjuder hon på allt möjligt, även om det är en del från senaste skivan Colors så som Stars align och Goliat.

Sen blir det mäktig allsång till klassikern Live Tomorrow. Hon sätter sig vid pianot och spelar Dark Shadow, men utan att på något sätt döda tempot.

Hon struntar i alla regler som alla andra verkar behöva följa utan kör sin egen grej. Fullt ut.

Liksom många andra artister gjorde Laleh sin sista turnéspelning för sommaren på Uddevalla Solid Sound. "Och tänk att ni var här en stund med mig på jorden", säger Laleh innan hon drar igång låten med samma namn. Det är inkluderande och kärleksfullt.

Vad som fascinerar mest är Lalehs förmåga till att uttrycka sig konstnärligt på så många olika sätt. Hon blandar engelska och svenska, lugnare musik med snabbare låtar. Det är riktigt häftigt och det finns en imponerande variation.

Och någonstans i stormens öga av alla dessa uttryck står Laleh som en lugn mittpunkt. Trots allt blir det inte rörigt utan hon har förmågan att hoppa mellan högt och lågt på ett bra sätt. Som det proffs hon är.

Mellansnacken är fina och personliga utan att bli privat. Som hur hon berättar om när hon satt på ett tåg till Stockholm för att spela in sin första skiva och en man börjar prata med henne och säger att om det blir bra bör hon spela med hans son någon dag. Och så presenterar Laleh en av bandmedlemmarna på scen, som är mannens son.

Men egentligen pratar hon inte särskilt mycket utan det är musiken som står i centrum. Att se Laleh på scen är en totaltupplevelse, för alla sinnen.

För många besökare är nog denna spelning anledningen till att de kom till Solid Sound, för efter hon har sjungit klart börjar folk att strömma mot utgången.

Men innan dess skrålar hela publiken med till Some die young och då spelar det ingen roll att regnet bara öser ner och att sommaren faktiskt har gått över i höst. Det enda som spelar roll att Laleh gör en av de bästa spelningarna på hela festivalen.

MEST LÄST