Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Finns det någon som har plats för ett litet grafiskt museum, undrar Lars-Gunnar Mellqvist och Yngve Johansson, pensionerade grafiker som skött samlingarna i Blomsterkroken.

  Denna artikel ingår för dig som är kund.

  Musieföremål riskerar hamna på skroten

  Vem har plats för ett grafiskt museum? Hittar inte Blomsterkrokens Grafiska museum någon ny lokal tvingas man köra unika gamla sätt- och rubrikmaskiner till skroten.

  – Blomsterkrokens hus ska säljas och vi får inte vara kvar längre, säger Yngve Johansson, pensionerad grafiker som tillsammans med andra grafiker i föreningen Bohusläningens pensionärer skött om det lilla museet.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

  – Det är väldigt synd. Vi var det enda grafiska museet på västra sidan av Sverige, förutom ett som ligger i Helsingborg.

  Bohusläningen ägde tidigare Blomsterkrokens hus på Norra Drottninggatan. I samband med att huset renoverades i början på 1990-talet uppläts en del av lokalerna för svunnen tidningstryckarteknik. Några år senare bildades Blomsterkrokens grafiska museum och samlingarna utökades med bland annat utrustning från gamla bokbinderier och grafisk utrustning från andra företag i Uddevalla.

  Nu måste det grafiska museet lämna Blomsterkroken. Någon ersättningslokal har inte de pensionerade grafikerna hittat, trots att de försökt.

  – Vi packar en del av samlingen i kartonger som vi tillfälligt får ställa i Bohusläningens källare. Men de stora maskinerna som tryckpress, sättmaskin och rubrikmaskin, ett stort skåp med kast (blybokstäver) och en del tillbehör för bokbinderi måste förmodligen köras till skroten eller tippen, säger Yngve Johansson.