– Vi var först med att varsla. Nu är vi först med att anställa och öka produktionen, säger Najads vd och ägare Alfred van Wincoop. Han börjar varvets omställning med att varsla 16 personer för att i slutändan ha ökat antalet anställda med 5–10 personer.
– Vi var först med att varsla. Nu är vi först med att anställa och öka produktionen, säger Najads vd och ägare Alfred van Wincoop. Han börjar varvets omställning med att varsla 16 personer för att i slutändan ha ökat antalet anställda med 5–10 personer.

Najad varslar och anställer

I somras varslade Najad 20 anställda. Nu varslar man 16 samtidigt som man nyanställer. – Vi omstrukturerar och anställer fler i produktionen, säger Alfred van Wincoop, Najads ägare och vd.

ANNONS
|

Efter Hallberg-Rassy är Najad Orusts största småbåtsvarv med 151 anställda. 34 är tjänstemän och 117 jobbar i produktionen.

I produktionen finns underavdelningen indirekt produktion. Hit räknas omkring 30 av de 117.

– Vi behöver öka produktionen för att hinna klart det vi ska före sommaren. Men jag vill vara försiktig med produktionskostnaderna, säger Alfred van Wincoop.

Så han satte sig ner, tittade över kostnaderna och kom fram till att han både ska varsla och anställa.

– Jag gör något unikt. Alla skär ner nu. Men vi ökar, säger Alfred van Wincoop.

Men du varslar ju 16 personer? – Vi varslade 14 personer i den indirekta produktionen och två tjänstemän i onsdags. Men vi vet inte hur många som får gå. En del kanske kan få jobb i produktionen.

ANNONS

Städningen läggs ut Bland dem som varslats finns bland annat lokalvårdarna och båtstäderskorna. Tillsammans sex kvinnor. Städningen ska outsourcas. Najad sitter redan i förhandlingar med ett städbolag.

– Det blir mycket billigare att köpa in de tjänsterna, konstaterar Alfred van Wincoop.

Och om några av kvinnorna är händiga och passar i produktionen är de välkomna där.

– Jag har inga synpunkter på man eller kvinna. Det viktiga är att de är duktiga.

De 21 som varslades i somras lämnade varvet i september. Enligt Najads personalchef Staffan Ankargren har två tredjedelar av dem fått något slags jobb.

– Dom ringer hela tiden och kollar om det finns chans att komma tillbaka, säger Ankargren.

Och med Alfred van Wincoops omstruktureringsplaner – där han vill spara på produktionskostnaderna samtidigt som han vill öka produktionen – kanske den chansen är på gång nu.

– Vi återanställer av dem vi gjorde oss av med förra året. Bara de tillhör rätt kategori. Vi behöver till exempel snickare och montörer.

– Resultatet blir att vi har 5 – 10 fler anställda efter vi har varslat, hävdar van Wincoop.

Varslet och nyanställningarna beror på att båtköparna är tillbaka. Och för att alla båtar ska hinna bli klara till sommaren måste fler händer till.

ANNONS

Att försäljningen går bra är enligt Alfred inget unikt för Najad. Det gäller hela båtnäringen och beror mycket på kronans låga värde.

– Euron kostade 9,40 kronor förut. Nu kostar den 11 kronor. Vi skriver kontraktet i kronor och kommer överens om ett värde på 10 kronor. Det tjänar både vi och köparen på och alla är glada, säger Alfred van Wincoop.

ANNONS