Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

TuristprisEtt
Fyrverkeriet uppskattades av publiken vid Ångbåtsbryggan.

Nordens ark fick turistpriset

Nordens ark är första mottagaren av Sotenäs turistpris. I priset, som delades ut i samband med nyårsfirandet i Kungshamn, hyllas Nordens ark för sin betydelse för besöksnäringen.

– Ett bra slut, verkligen kronan på verket, på vårt jubileumsår 2009, säger Bo Norming, vice vd i Nordens ark, som tog emot priset.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

I motiveringen till valet av det nyinstiftade prisets första mottagare framhålls att Nordens ark med över 100 000 besökare per år är den enskilt största publikmagneten i kommunen och att dess besökare också skapar underlag för andra i besöksnäringen, både i Sotenäs och näraliggande kommuner.

I motiveringen betonas det också att Nordens ark är en åretruntöppen anläggning som bidrar till en säsongsförlängning för besöksnäringen och till ökad sysselsättning.

Hotell- och konferensanläggningen, som gör att besökare kan stanna mer än en dag, och nytillskott i verksamheten som våtmarken noteras också.

Stolta mottagare
Bo Norming är särskilt glad över att den åretruntöppna verksamheten, alla årets dagar inklusive både jul och nyår, hör till det som uppmärksammas.

– Vi är oerhört stolta över att vi valts till mottagare av detta pris i en bygd med så många besökare och där Smögenbryggan tillsammans med Liseberg är regionens största besöksmål, säger Norming.

Förutom äran består priset av en akvarell, målad av Bohus Malmön-konstnären Birgitta Alm. Priset delades ut av Hans Anker Ferm från stiftelsen Sotenäs Turism och kommunalrådet Mats Abrahamsson (M).

Utdelningen skedde i samband med nyårsfirandet, med tal av kommunalrådet och ett stort fyrverkeri, vid Ångbåtsbryggan i Kungshamn.

Många trotsade kylan
Succkie Gunnarsson, informationsansvarig hos Sotenäs kommun, bedömer att mellan 1 000 och 1 500 personer kom till festligheterna. Det var något färre än i fjol men troligen gjorde kylan och halkan att en del avstod från att komma.

TuristprisTre
TuristprisTvå
TuristprisFyra
MEST LÄST