Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Nu är Jack stolt över Cornelis

Under ungdomen revolterade Jack Vreeswijk mot det musikaliska arv som hans pappa Cornelis lämnade efter sig och ville helst spela sin egen musik. Idag, när han gett ut flera egna skivor, känner han sig tillräckligt trygg för att säga att han är stolt över sin pappa.

Jack Vreeswijk bor sedan 16 år tillbaka i Alingsås, men har faktiskt planer på att flytta till Uddevalla inom några år, eftersom hans fru kommer härifrån.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Hans far Cornelis tillhör en av de allra största inom svensk musikliv och det var ett betungande ok under hans tidiga år som musiker, erkänner Jack Vreeswijk:

– Det var en skugga man alltid fick leva med, samtidigt som jag jobbade stenhårt med att få den att krympa. Men idag känner jag mig väldigt stolt över honom.

Jack Vreeswijk arbetade under 80- och 90-talet med att skriva egen musik, men publiken ville hellre höra hans fars visor.

– De första åren fokuserade jag bara på min egen musik, men det var tufft. Det kom ju inga jätteskaror till mina spelningar.

Men efter att ha gett ut två egna plattor med egenkomponerad musik kände han större trygghet i att spela Cornelis visor.

Förra året kom också filmen om Cornelis Vreeswijks liv där Jack både producerat musiken och skrivit filmmusiken och även varit inblandad i manuset.

– För mig betydde filmen väldigt mycket. Det är svårt att skildra en människas liv på en timma och 40 minuter och särskilt ett så händelserikt liv som farsans. Men vi valde att göra det till en musikfilm och ett tidsdokument och inte väja för det jobbiga.

Han uppger att hans kontakt med sin pappa var bra, tidvis.

– Ja, den var ganska bra, till och från. Sedan när jag pratat med polare som växte upp samtidigt, så visar det sig ju att de inte heller haft jättebra kontakt med sina farsor alla gånger. Det går ju upp och ner.

Nu är han mer uppbokad än någonsin och kommer under 2011 att göra 80 konserter. Intresset för Cornelis Vreeswijks visskatt, som är den han spelar i år, är enormt. Till årsskiftet ska han färdigställa sin egen platta.

– Idag får jag göra det jag vill. Jag är etablerad som visartist och har jobb så jag kan försörja mig.

Under spelningen på Bokenäset spelar han med gitarristen Love Tholin.